Москва предупреди за нови пречки пред изграждането на руско-германския проект

...
Москва предупреди за нови пречки пред изграждането на руско-германския проект
Коментари Харесай

Русия предупреди за пречки пред „Северен поток 2“

Москва предизвести за нови спънки пред построяването на руско-германския план за газопровод " Северен поток-2 ", откакто Берлин се съгласи на компромис с Франция и други страни членки на Европейски Съюз за по-строга регулация, съобщи ДПА.
 
„ Ако се приготвят спънки пред плана, с цел да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по техните условия, техните цени и с несигурността по юридическите въпроси, тогава е малко евентуално нещата да се случат “, сподели пред организация РИА Новости заместник-външният министър на Русия Александър Панкин.
 
Не е ясно чии условия и мита има поради той , отбелязва ДПА.
 
Проектът " Северен поток 2 " планува да се изградят две линии от газопровода с обща мощ 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Съоръжението ще заобикаля директните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните стопански зони и териториални води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
 
Общата стойност на плана се прави оценка на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по плана Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е съветският газов холдинг Газпром . Партньори по него са френската Анжи ( Engie ), австрийската О Ем Ви (OMV ), англо-холандската Шел (Shell), немските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще обезпечат 50 % от финансирането.-->
 
Според критиците на плана, той ще ускори европейската взаимозависимост от Русия.


 
Поддръжниците му акцентират н еобходимостта да се обезпечат енергийните доставки на континент а, защото добивът на газ в Европейски Съюз спада.
 
Панкин удостовери още веднъж, ч е Русия ще продължи да доставя газ през Украйна .

„ Да, подготвени сме да продължим да използваме украинския пренос, само че при изискванията, които са ни нужни “, сподели той.
 
Украйна и Полша са измежду страните, които печелят от таксите за пренос на газ през тяхна територия.
 
Вчера страните от Европейски Съюз се съгласиха с френско-германски компромис по регулацията на " Северен поток -2 " без да бъде излаган на заплаха планът. Компромисът планува смяна на европейска инструкция, с което да се разреши на Европейската комисия да наложи по-голям контрол върху газопроводите, в това число германско-руския план. Освен това Европейски Съюз ще ползва по-последователно вътрешните си правила за газовия пазар по отношение на газопроводи от и към страни отвън Европейски Съюз. Страните членки ще би трябвало да желаят утвърждението на Евросъюза, когато договарят промени по газовите съглашения със страни отвън блока, в случай че се засягат европейските разпореждания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР