Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша

...
Москва обяви за персона нон грата дипломати от Германия, Полша
Коментари Харесай

Русия изгони дипломати, участвали в протестите за Навални

Москва разгласи за личност нон грата дипломати от Германия, Полша и Швеция, упрекнати, че са взели участие в митинг в поддръжка на съветския опозиционен водач Алексей Навални, предадоха международните организации.

Съобщението беше направено в деня на визитата в Москва на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Дипломатите са упрекнати, че са взели участие в " неразрешени събирания на 23 януари " в Санкт Петербург и Москва, посочи съветското външно министерство, като добави, че " сходни дейности са неприемливи и несъвместими с техния дипломатически статут ".

Става дума за един посланик от всяка от трите страни. Посланиците на Швеция, Полша и Германия са били извикани в съветското външно министерство.

" Руската страна чака, че в бъдеще дипломатическите задачи на Кралство Швеция, Република Полша и Федерална република Германия, както и техния личен състав, ще следват строго нормите на интернационалното право ", акцентира съветското външно министерство.

Eвропа разкритикува експулсирането

Експулсирането на европейски дипломати е безпричинно и е още по-голямо отдалечаване от върховенството на закона в Русия, реагира немският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон също реагира остро и осъди целият случай Навални - от ареста му, до опита за отравяне до експулсирането на дипломати.

Решението на Русия за експулсиране на шведски посланик е изцяло голословна, реагира Швеция и опроверга изказванието, че шведския посланик е взел участие в непозволена проява в поддръжка на Навални.

Полското външно министерство привика за пояснения посланикът на Русия във Варшава.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика остро осъди експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия. Той е бил осведомен за това по време на срещата с съветския външен министър Сергей Лавров.

Отношенията сред Русия и Европейския съюз доближиха най-ниското си равнище след отравянето и вкарването в пандиза на съветския опозиционер Алексей Навални, съобщи по-рано в Москва ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

" Ясно е, че връзките ни са съществено обтегнати и след случая с Навални доближиха най-ниското си равнище ", съобщи Борел на среща с съветския външен министър Сергей Лавров.

Лавров, без да загатва името на Навални, съобщи, че е подготвен " да разисква всяка тематика ", като в това време посочи, че Европейският съюз е виновен за съществуващото напрежение с Москва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР