Москва обяви днес примирие в пет украински града, където хората

...
Москва обяви днес примирие в пет украински града, където хората
Коментари Харесай

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за хуманитарните коридори

Москва разгласи през днешния ден помирение в пет украински града, където хората пострадаха най-тежко в боевете през последните дни - в региона към Киев, Чернигов на север, Мариупол на юг и Харков и Суми на изток.

Украинските управляващи упрекнаха съветските войски, че още веднъж - както в последните дни - са нарушили обещанията си в региона на Мариупол.

От своя страна Москва упрекна Киев.

Русия е предложила 10 маршрута за изтегляне на цивилното население, само че украинските управляващи са удостоверили единствено един: от град Суми през Полтава до границата с Полша. Това заяви на брифинг в Москва началникът на Националния център за ръководство на защитата Михаил Мизинцев.

Мизинцев сподели, че с помощта на подхванатите от съветските въоръжени сили невиждани ограничения за сигурност от град Суми са се евакуирали общо 723-ма души, измежду които 576 жители на Индия, 115 на Китай, 20 на Йордания и 12 на Тунис.

По думите му Русия независимо е извела от рискови региони в Украйна, в това число Донецката и Луганската национална република, над 5300 души, измежду които близо 800 деца.

От началото на по този начин наречената от съветските управляващи специфична интервенция са били евакуирани повече от 174 000 души, в това число над 44 000 деца. Според Мизинцев граничните пунктове на територията на Полша, Словакия, Унгария, Молдова и Румъния са се оказали неподготвени за приема на украински бежанци.

Тази заран Русия разгласи помирение и отвори 10 филантропични коридора за изтегляне на цивилното население на Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Украинското министерство на вътрешните работи упрекна на собствен ред съветските военни, че са отхвърлили апелите за филантропичен кулоар от Ирпин, Буча и ГостОмел в западните покрайнини на Киев.

Мирни поданици не престават да гинат и през днешния ден, макар оповестеното преустановяване на огъня по места.

Трима души са починали откакто колата, в която пътували, се натъкна на мина близо до Чернигов, северно от Киев, заяви украинският омбудсман. Три деца са били ранени при същия случай.

Втори ескорт с цивилни напусна украинския град Суми в късния следобяд, съобщи " Ройтерс ". Примирието в региона се задържа, което разреши по-рано денем да бъде евакуирана огромна група, в това число хиляда задгранични студенти.

Суми бе бомбардиран късно нощес. Загинаха минимум 21 локални поданици, измежду тях и 2 деца. Непосредствено преди оповестеното помирение на въздушни удари са били подложени цивилен обекти в Житомир, западно от Киев.

Световната здравна организация установи последователно нарастване на офанзивите по коли за спешна помощ и лечебни заведения от 24 февруари до момента:

" Досега потвърдихме 16 такива случая, при които, за жалост починаха 9 души, 16 бяха ранени, някои от тях - здравни служащи. Тези офанзиви са закононарушения против интернационалното филантропично право. Те лишават украинското население от съществени здравни грижи. "
ТЕМА преди 21 минути 246 преди 43 минути 223 преди 2 часа 515
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР