Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска

...
Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска
Коментари Харесай

Путин обвини Украйна за сваления Ил-76, откриха татуировки на Азов по телата на пленниците

Москва упреква Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска област, вследствие на което починаха 74 души на борда, в това число 65 пленени украински бойци, които е било планувано да бъдат разменени за съветски военнопленници.

Украйна не удостовери и не отхвърли дали е свалила самолета и оспорва изказванията на Москва за случилото се и кой е бил на борда на самолета, осведоми Българска телеграфна агенция.

Въздушният удар с две ракети по съветския боен аероплан Ил-76, пренасящ украински военнопленници, е бил нанесен от противовъздушната защита на Украйна, защото " другарски огън " на съветските военни е бил неосъществим поради техническите особености на системата " свой-чужд ", сподели на среща със студенти Путин, представен от ТАСС. Руският президент назова удара по самолета закононарушение от страна на Киев.

" Резултатите от следствието на сваления от въоръжените сили на Украйна аероплан Ил-76 ще бъдат оповестени след 2-3 дни ", сподели Путин. " Тогава ще стане ясно, че системи на противовъздушната защита, американско или френско произвеждане, са обстрелвали съветския аероплан ", добави съветският президент.

По-рано Русия разгласи, че е разкрила украински документи за идентичност и татуирани елементи от тела на мястото покрай границата, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че частите от тела са били събрани и извадени за генетични проби, а някои от тях са имали отличителни татуировки, сходни на тези, които са имали хванатите украинци, разпитвани от Русия.

Следователите са разкрили по телата на починалите татуировки, като тези на бойците от " Азов ", заяви пресслужбата на комитета.

" Сред материалните доказателства, които са присъединени към материалите по углавното дело, има документи на починалите в злополуката украински военни, потвърждаващи тяхната идентичност, а по този начин също и съпровождащи документи от Федерална работа за осъществяване на наказванията на РФ ", се показва в известието.

" Подобни знаци бяха закрепени по телата на доста от представителите на украинските въоръжени формирования, включително и на полка " Азов ", разпитвани преди този момент от следователи по углавни каузи ", оповестяват от Следствения комитет, представен от ТАСС.

По-рано военното разузнаване на Киев съобщи, че няма достоверни данни за хората на борда, откакто самолетът се разруши край Белгород.

Само Русия има достъп до мястото на злополуката, пък акцентира Ройтерс, като показва, че поради това не е била в положение да ревизира тази информация посредством самостоятелни източници.

Руските държавни медии към този момент оповестиха, че черните кутии от авариралия аероплан Ил-76 са били доставени в специфична лаборатория на Министерството на защитата в Москва и проверяващите към този момент работят по тях.

Снимка: БТА/Следствен комитет на Русия посредством АП

Украйна и Русия взаимно се упрекват за случая на 24 януари. Москва упрекна Киев, че е свалил самолета с 65 украински военнопленници на борда, 6 души екипаж и други трима, съпътстващи военнопленниците. При авиокатастрофата нямаше оживели. Украинците са били готови за замяна с съветски военнослужещи, които са в плен на Киев. Руското военно командване твърди, че украинска ракета е поразила самолета, макар че 15 минути преди полета украинските управляващи са били предизвестени.

Украинският президент пък изиска интернационално следствие на авиоинцидента. " Ясно е, че руснаците си играят с живота на украинските военнопленници, възприятията на техните обичани хора и страстите на обществеността ", съобщи Володимир Зеленски. " Длъжни сме да установим всички обстоятелства в случая със самолета колкото се може по-добре, като се има поради, че злополуката е на съветска територия ", реагира президентът на Украйна.

Последва незабавно привикване на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по искане на съветската страна.

" Всички информации, с които ние разполагаме през днешния ден, демонстрират, че ние имаме работа с едно преднамерено и добре премислено ликвидиране ", съобщи заместител непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски. " Украинските управляващи знаеха доста добре въздушния път за превозване на бойци към зоната за замяна ", добави той.

" Украйна не беше осведомена за броя на машините, пътищата и средствата за превозване на пленници. Това единствено по себе си би могло да съставлява умишлен акт от страна на Русия, с цел да заплаши живота и сигурността за военнопленниците ", отхвърли украинската заместител непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Кристина Хайовишин.

" Ако информациите, говорещи за украински военнопленници в самолета, се потвърдят, това ще бъде ново крещящо нарушаване на интернационалното филантропично право от страна на Русия, като за първи път се употребява във въздуха на жив щит, с цел да се прикрие превозването на ракети, добави украинската представителка в Организация на обединените нации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР