Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала

...
Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала
Коментари Харесай

Посланик Митрофанова: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с България поради абсурда с изгонените 70 съветски дипломати и чиновници. Това съобщи посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за.

Посланик Митрофанова е била призната във Външно министерство през днешния ден, където с вербална нота е настояла за отдръпването на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа на следващия ден, 1 юли.



" Отговорът на Русия ще бъде доста тежък. Сега съм в контакт с Москва и Москва ще предприеме доста фрапантни ограничения. Това не може да остане без последици. Може да бъдат скъсани дипломатическите връзки. Москва ще вземе решение ", съобщи пред Българска национална телевизия Митрофанова на въпрос по какъв начин ще реагира в тази обстановка Русия.

" Искам да подчертая още един път. Когато викат посланика в Министерство на външните работи и споделят, че желаят да експулсират дипломатите, те би трябвало да покажат, че ДАНС имат данни срещу съответни хора. Да кажат какво са създали те и да разгласят, че считат това за незаконно. Ако има доказателства, то несъмнено, експулсирайте ги. Но 70 души - за какво? Какво значи срещу ползите на България. Най-напред всяко посолство на всички места работи за ползите на своята страна. Както и за развиване на връзките в страната, където се намира. Но когато в този лист попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава огромен брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава... ", добави тя. 

Според нея няма никакви доказателства. 

" Те не са събрали никакви доказателства . Разбирате ли, в случай че преглеждаме някакви срещи... с българския сътрудник или човек, който познаваш от положителните години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме формален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят доста добре. Имахме формален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на нарушители. Имахме военно аташе, а в този момент всички наши военни представители, т.е. формалните представители на военното ведомство са изгонени ", уточни още посланикът на Русия у нас. 

На въпрос дали тя не е минала положителния звук и има ли различен посланик, който назовава премиера на една страна " служител ", дипломат Митрофанова бе безапелационна: 

" А какъв е? Той си е служител. Той също е на държавна работа. Нима има нещо обидно? И аз съм служител, и аз съм на държавна работа. Може би има разнообразни трактовки в съветския и българския език. В съветския език не е обидна дума . Мисля, че на него му беше сложена една задача да експулсира всичко съветско, всичко обвързвано с Русия. Разбира се, специфичната военна интервенция способства за този развой в западните страни - да се отхвърли всичко съветско. Но той е човек без корени, който безусловно не схваща. Ако беше трансформирал реториката си и не беше приказвал по този начин, както приказва, мисля че щеше да има доста дълъг политически живот ".

Още през вчерашния ден дипломат Митрофанова окачестви като " невиждан и безусловно вражески ход "  решението на българското държавно управление да експулсира чиновници на съветското посолство. В изказване за телевизия " Россия-24 " сподели, че САЩ и Англия командват България и те са виновни за изгонването, само че по думите й  народът на България " помни историята и се грижи за паметниците ".

Митрофанова сподели тогава още, че  посолството на Русия в София ще провежда набирането на нови чиновници на мястото на изгонените , като посочи, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 механически сътрудници. По думите й за прочут интервал от време " ще бъде мъчно да се работи, изключително в консулствата ".

На страницата на Руското посолство у нас във Фейсбук беше качен и ексклузивен брифинг на дипломат Митрофанова, в който тя изясни по какъв начин и по кое време са й връчени вербални ноти. 

" Просто оповестяване за " личност нон грата " вкупом като лист е безпрецедентно  и нещо ново в дипломатическата процедура. Разбира се, това не е изцяло ново, тъй като, по този начин беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води " играта без правила ". Действайки по подобен метод, не трябва да се базира върху Виенската спогодба, която не планува такива дейности. Разбира се, това е минимум невиждана неприятелска стъпка, която, за жалост, накърнява дългогодишните дипломатически връзки, дългогодишното другарство сред нашите страни. Специално употребявам думата " страни ", тъй като зная по какъв начин българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невероятно да бъдат унищожени ", сподели тя и добави: " Бих желала да ви напомня даже обстоятелството, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война)  Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно . Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР