Москва не вижда никаква полза за Финландия от присъединяването на

...
Москва не вижда никаква полза за Финландия от присъединяването на
Коментари Харесай

Москва: Финландия ще бъде първата жертва в случай на конфликт между Русия и НАТО

" Москва не вижда никаква изгода за Финландия от присъединението на страната към НАТО, защото при положение на военна ескалация сред Русия и алианса, тази страна ще пострада първа ". Това е декларирал непрекъснатият представител на Русия в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов в изявление за РИА Новости, предава " Фокус ".

Според Улянов Москва обичайно гледа на своя комшия като на " неутрална и като цяло другарска страна ", с която поддържа добросъседски връзки. Въпреки това, декларира той " влизането на Финландия в НАТО насърчи Русия да предприеме избрани стъпки и на първо място да възвърне Ленинградския и Московския военни окръзи ".

" Тоест, постоянно ще има ответни ограничения. Просто не разбирам каква изгода има Финландия от това. Живяхме в мир и внезапно те се оказват сред Русия и НАТО, като неразделна част от алианса, само че те са наши съседи и, не дай, Боже, в случай че има утежняване, тогава първа ще пострада самата Финландия. Наистина не бих желал това, несъмнено ", акцентира Улянов.

Дипломатът напомня още, че Съединените американски щати и Финландия подписаха съглашение за съдействие в региона на защитата, съгласно което американската войска ще има достъп до военни уреди на територията на своя съдружник.

" Това към този момент е съществено предизвикателство ", акцентира Улянов.

Финландия стана член на НАТО на 4 април 2023 година, а в средата на декември Хелзинки подписа съглашение с Вашингтон за подсилване на съдействието в региона на защитата.

След това посланикът на Финландия Анти Хелантер беше привикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е обявено, че " Москва няма да остави без отговор натрупването на военния капацитет на алианса на нейната граница, както и че ще предприеме нужните ограничения против оспорваните решения на Хелзинки ", напомня съветската организация.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР