Москва може да обяви действащи в Русия медии за чуждестранни

...
Москва може да обяви действащи в Русия медии за чуждестранни
Коментари Харесай

Ответен удар: Кремъл обявява чужди медии за агенти

Москва може да разгласи настоящи в Русия медии за задгранични сътрудници. Сегашните закони " не са задоволителни за задачата, само че правосъдното министерство към този момент има подготвеност да ги пооправи ", написа " Ведомости ".

Руското законодателство изисква всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в " политическа активност ", да бъдат регистрирани като " задгранични сътрудници " - термин, съдържащ намек за изменничество и шпионаж.

Според съветския зам.-министър на правораздаването Олег Плохой, представен във вестника, ведомството приготвя ответни ограничения против Съединени американски щати поради дискриминирането на съветски медии в Щатите.

Плохой съобщи това пред работна група към съветския сенат, наблюдаваща намесата във вътрешните работи на Русия. На срещата е било разисквано решението на Туитър да блокира рекламните сметки на съветските медии " Раша тудей " (РТ) и " Спутник ".

Туитър изясни, че съгласно американското разузнаване двете медии са правили опити за интервенция в миналогодишните президентски избори в Съединени американски щати в полза на съветското държавно управление.

Шефът на федералната организация за медиен надзор " Роскомнадзор " Александър Жаров съобщи, че тя разполага с задоволително механизми за " съразмерен отговор " на този напън.

Туитър не премахвал незабавно неразрешените материали и " Роскомнадзор " разкрила там 7 линка към детска порнография и още 139 с екстремистки темперамент, което й давало учредения на часа да блокира ресурса.

По думите на Плохой правосъдното министерство на Русия публично е предизвестило към този момент ред задгранични медии, по-специално радио " Свобода ", че може да им се наложат ограничавания - в случай че американските управляващи изпълнят всичките си закани във връзка съветските медии.

" Навярно ще бъдем принудени да използван правила, засилващи контрола над активността на задграничните нетърговски организации, техни филиали и представителства. И степента на този надзор на процедура е огледална по отношение на ограниченията, вземани през днешния ден в Съединени американски щати против съветските медии ", сподели Плохой.

Москва може да сложи на непознатите медии условия, аналогични на американския закон FARA - той задължава лобистките компании с задгранични държавни клиенти да се записват в щатското правосъдно министерство и постоянно да се регистрират за активността си.

Министерството на правораздаването в Москва твърди, че законодателите няма да подминат и данните на Федералната работа за сигурност, че американската система за всеобща агитация методично ускорява наличието си в съветския бранш от интернет.

ФСС съобщила, че за подчинение на съветското осведомително пространство " Гласът на Америка " ще получи в допълнение 30 милиона $, а радио " Свобода " - 24 милиона, " с цел да влияе върху необятни пластове от популацията на Русия ".

С оглед борбата със Запада вероятностите за нови ограничавания в Русия наподобяват напълно действителни, счита политологът Алексей Макаркин.

И тук не става дума единствено за медиите. Нови ограничения ще се вземат най-вероятно по всички направления; те ще обиден и обществените мрежи, и жителите, сътрудничещи с нежелани организации, предвижда той за " Ведомости ", представен от Би Би Си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предложенията на " Роскомнадзор " за законови ответни ограничения против " притесняването на съветски медии в чужбина " датират от 24 октомври, прецизира " РБК ".

Седмица преди този момент съветският президент Владимир Путин изрази мнението, че единственият либерален метод за битка с медиите е " да се изкажеш блестящо, нагледно и надарено ". Той съобщи, че недоумява във връзка обстановката към съветските медии в Съединени американски щати, и предизвести, че Москва ще даде огледален отговор, в случай че Щатите стартират дейности против съветски средства за всеобща информация, припомня изданието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР