Москва изпрати в Исламабад проект на пътна карта за сътрудничество

...
Москва изпрати в Исламабад проект на пътна карта за сътрудничество
Коментари Харесай

Москва предложи на Пакистан да построи газопровод Пакистански поток

Москва изпрати в Исламабад план на пътна карта за съдействие сред двете страни за идващите четири години. Сред предложенията е план за газопровод от Русия до Пакистан.

„ След визитата на някогашния министър председател Имран Хан в Москва, Русия изпрати план на четиригодишна (2022-2025) пътна карта за развиване на търговско-икономическото съдействие, в това число увеличение на двустранната търговия “, оповестява Pakistani Business Recorder, цитирайки източници.

Документът е предаден на Министерството на външните работи на Пакистан от съветското посолство.

На разположение на изданието беше самият план на пътна карта. Разказва се за плана за сглобяване на коли от ООО " УАЗ ", съдействие в авиационната, фармацевтичната и химическата индустрия. Освен това, идва и огромен блок в нефтогазовия бранш

Сред обещаващите взаимни планове, с изключение на Пакистанския поток, са газопроводите Русия-Казахстан-Узбекистан-Афганистан-Пакистан и Гвадар-Навабшах. Вторият беше плануван да стартира доставките на ирански газ за Пакистан. Първият план ще даде опция на Русия да изнася газ за Азия, който в този момент се доставя за Европа.

„ По едно време, преди 15 години, даже присъствах на събитие, на което министърът на енергетиката на Индия изрази тази концепция за първи път. По това време обаче тя не завършваше в Пакистан и минаваше през Туркменистан “, споделя Алексей Гривач, заместник-директор на Националния фонд за енергийна сигурност (ФНЕБ).

Той отбелязва, че районът е комплициран и е нужна сигурност за газопроводите. Шансовете планът да бъде осъществен са дребни, счита специалистът.

Подобен план Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия (TAPI) е на съвсем 10 години, само че е издигнат единствено в самия Туркменистан.

Сергей Кауфман, анализатор във ФГ " Финам ", сподели пред EADaily, че разновидността за създаване на газопровод до Индия от Русия е зарязан, тъй като е прекомерно дълъг и има опция под формата на полутечен газ.

Но при сегашните цени на газа и проблемите при реализирането на планове за полутечен природен газ, въпросът за газопровод до Азия може още веднъж да стане настоящ, означи специалистът.

Самият Пакистан е прекомерно дребен пазар, с цел да се концентрира върху него. Това са 10-20 милиарда кубически метра годишно, а газопроводът ще би трябвало да се тегли през цяла Русия и Централна Азия, сподели Игор Юшков, водещ анализатор на ФНЕБ. Според него сигурността на газопровода в Афганистан през днешния ден не може да бъде обезпечена даже от неразрешените в Русия талибани.

„ В Пакистан е добре да се развива вътрешната газотранспортна система, тъй че вътрешното ползване да пораства и да черпи от ден на ден катарски полутечен газ от пазарите на Европа и Азия “, счита специалистът.

Това, което утежнява обстановката в Пакистан за съветски планове в този момент, е фактът, че опозицията съумя да уволни премиера Имран Хан. Той твърди, че по този метод Съединени американски щати са се справили с него поради съдействието му с Русия и Китай.

В пътната карта се показва още, че да вземем за пример " Росгеология ще проучва бранша на минералните запаси на Пакистан, с цел да разпознава вероятни области за съдействие и вложения, а съветската страна ще влага в основаването на рафинерии, модернизацията на съществуващите и построяването на рафинерии. стратегически уреди за предпазване на петрол и газ, в това число полутечен газ.

В актуалната обстановка проектите за доставка на съветски полутечен газ в Пакистан наподобяват по-реалистични. Проектът на пътна карта гласи, че Новатек ще си сътрудничи с Pakistan LNG Limited (PLL) и Pakistan State Oil (PSO).

В края на март източници на пакистанското издание The Express Tribune оповестиха, че договарянията към този момент са почнали.

Както оповестява EADaily, в Пакистан започнаха солидни спирания на тока. Енергийната система на страната няма потенциал.

Някои от станциите стоят неподвижно, защото локалните производители не могат да си разрешат гориво на международни цени, а доставчиците на полутечен газ не извършват договорните си отговорности, пренасочвайки товарите към Европа, където могат да печелят повече.

Така интернационалният търговец Guvnor реши да приключи контракта за доставка на полутечен газ за Пакистан. В резултат на това през април-юни страната няма да получи четири товара полутечен газ (360 милиона кубически метра).

„ Този великански удар ще принуди управляващите да купуват по-скъп полутечен природен газ на международния пазар и да заплащат до 1350 $ за хиляда кубически метра, до момента в който договорната цена с Guvnor беше към 360 $ “, сподели върховен чиновник пред пакистанския The News. Той посочи, че търговецът е продал товара на спот пазара на по-висока цена.

Гувнор нарушава контракта за доставка на полутечен газ за Пакистан от есента. От ноември търговецът не е доставял три танкера за полутечен газ.

Също по този начин работи, когато цените на газа се покачиха внезапно в Европа и италианската Eni. Тя наруши съглашението четири пъти. За търговците е по-изгодно да заплащат санкция за нарушение на контракта - печелят повече на сегашните цени в Европа.

Превод: СМ

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР