Москва и Ню Делхи обсъждат възможността за пускане на трансатлантическа

...
Москва и Ню Делхи обсъждат възможността за пускане на трансатлантическа
Коментари Харесай

Индия обмисля инвестиции в руското корабоплаване в Арктика

Москва и Ню Делхи разискват опцията за стартиране на трансатлантическа контейнерна линия и преработвателни уреди по Северния морски път (СМП), твърди съветският министър на развиването на Далечния изток и Арктика

Изявлението на Алексей Чекунков беше направено по време на работното му посещаване в Индия, където той се срещна с министъра на пристанищата, корабоплаването и водните пътища на страната Сарбананда Соновал.

" Министрите разискаха различен маршрут за превозване на товари от Индия до Европа - не по южния или западния маршрут, а по източния маршрут и НСР, като се употребяват както съветски, по този начин и индийски пристанищни уреди... Разходите за транспорт на резервоар от Владивосток до Индия са с 30% по-ниски, в сравнение с от Москва ", заяви съветското министерство.

В изказването се показва и разширението на флота като перспективна област за съдействие.

Съобщава се, че Индия е изразила интерес към построяването на сателитен град наоколо до Владивосток в съветския Далечен изток, в това число пристанища, пътища и енергийна инфраструктура.

 Чекунков разкри, че идващият кръг от диалози ще се организира в Москва през април.
Премиерът Моди разгласи, че Индия ще помогне на Русия да трансформира арктическите морета в световен търговски маршрут

Индийският министър-председател Нарендра Моди по-рано съобщи, че Делхи възнамерява да спомага за развиването на Северния арктически път и превръщането му в световен търговски маршрут.

Очаква се Северният морски път, който се простира по цялата дължина на съветските арктически и далекоизточни райони, да се трансформира в главен търговски път за артикули, транспортирани сред Европа и Азия.

Според президента Владимир Путин маршрутът е " ключът към развиването на съветските арктически райони на Далечния изток ", а задачата е той да се трансформира в " в действителност световна, конкурентоспособна транспортна артерия ".

Арктическият маршрут, който свързва Югоизточна Азия с Европа, може фрапантно да понижи времето за превозване спрямо обичайните направления през Суецкия или Панамския канал. В руската ера той е употребен основно за доставка на артикули до изолирани селища в Арктика.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР