Москва и Киев са доближили позициите си доколкото е възможно

...
Москва и Киев са доближили позициите си доколкото е възможно
Коментари Харесай

Русия твърди, че има напредък в преговорите за неутралитет на Украйна

Москва и Киев са доближили позициите си " доколкото е допустимо " по предлагането Украйна да придобие безпристрастен статут, заяви водещият договарящ на Русия Владимир Медински, представен от Агенция Франс Прес.

Още в сряда Кремъл настоя Украйна да бъде неутрална страна по образеца на Швеция или Австрия по време на договарянията с Киев за преустановяване на съветската инвазия в Украйна. Киев, обаче, отхвърли предлагането и съобщи, че желае нейната сигурност да бъде обезпечена от интернационалните сили.

„ Темата за неутралния статут и неприсъединяването на Украйна към НАТО е една от основните точки на договарянията. Това е и точката, по която страните оптимално приближиха позициите си “, заяви водещият договарящ на Русия Владимир Медински, представен от съветските осведомителни организации. Той добави, че има " нюанси ", когато става дума за " гаранции за сигурност ", поискани от Украйна.

Русия изиска Украйна в никакъв случай да не се причислява към западния боен алианс НАТО, както и упорства за нейната „ демилитаризация “ и „ денацификация “.

По думите на Медински през днешния ден договарящите са " на половината път " към съглашение за " демилитаризация " на Украйна.

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Владимир Зеленски, който взе участие в договарянията, обаче сподели, че позицията на страната му не се е трансформирала.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР