Москва и Брюксел ще създадат работна група, с която да

...
Москва и Брюксел ще създадат работна група, с която да
Коментари Харесай

Русия и ЕС ще работят за преход към разплащане в рубли и евро

Москва и Брюксел ще основат работна група, с която да работи за преход към разплащания в евро и рубли. Това оповестява деловото издание РБК, като цитира Андрей Лавров, прессекретаря на финансовия министър и първия вицепремиер Антон Силуанов.

Договорката сред Силуанов и вицепрезидента на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович цели да се намали рискът за европейския и съветския бизнес. Тя се отнася и за търговията с енергийни запаси.

" Страните означиха, че разширението на потреблението на националните валути е взаимноизгодно, защото снижава риска за бизнесмени в Русия и Европейския съюз ", изяснява Лавров. Според него на срещата на Шефчович и Силуанов е разискван и въпросът за присъединяване на европейския бизнес в съветски национални планове, в каквито съветският министър не вижда затруднение да вземат участие и непознати компании, написа РБК.

Данни на централната банка на Русия сочат, че сега в 8.3% от разплащанията при експорт на съветски артикули и услуги в евросъюза се употребяват рубли. В над 54% от случаите валутата е $, в 34.3 на 100 - евро. " Доминацията на $ е обвързвана главно с това, че Русия изнася главно петрол и газ, а тези доставки исторически се котират в долари ", написа РБК.

При вноса на артикули и услуги в Русия от Европейски Съюз съветските компании към този момент заплащат рубли и евро в степен, че общият им дял надвишава този на $ (съответно 28.4 и 48.5 на 100 при едвам 22% с долари).

Еврокомисията за пръв път показа " пътна карта " за отвод от $ в комерсиалните разплащания и финансовата сфера през декември 2018 година, само че тя бе главно за енергетиката. Русия приказва за " дедоларизация " от началото на лятото на фона на срив на курса на рублата, която с изключение на на цените на петрола реагира и на упованието на нови наказания против страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР