Москва е потвърдила готовността си да финансира проекта, който се

...
Москва е потвърдила готовността си да финансира проекта, който се
Коментари Харесай

Унгария разреши строителството на ядрен реактор с участието на „Росатом“

Москва е удостоверила готовността си да финансира плана, който се прави оценка на 12,5 милиарда евро

Унгарският орган за атомна сила издаде позволения за започване на строителството на 5-и реактор и нуклеарния остров на АЕЦ „ Пакш-2 “, която се построява с присъединяване на „ Росатом “, заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите връзки Петер Сиярто, представен от ТАСС, предаде .

„ Миналите почивни дни получихме позволение за градеж, с цел да влезем във втората фаза на плана, а тази заран получихме значимо позволение за започване на строителни работи “, съобщи ръководителят на унгарското външно министерство.

Той посочи, че Унгарската организация за атомна сила е издала позволение за построяването на реактор № 5 и шест спомагателни разрешителни, нужни за построяването на така наречен нуклеарен остров - комплекс от здания и структури, предопределени да работят и подсигуряват сигурността на станцията.

По думите му, работата на атомната електроцентрала в Пакш няма да навреди на околната среда и изключва риска от радиоактивно замърсяване при положение на външни естествени или човешки въздействия, в това число даже при положение на злополука на огромен аероплан върху корпуса на реактора.

Сиярто съобщи още, че е получено позволение за построяването на нов цех в Пакш, който ще създава материали за построяването на атомна електроцентрала. Според него издаването на позволения за осъществяването на този план от Управлението по атомна сила дава опция да бъдат пуснати в употреба два нови енергоблока на станцията, както е планувано, до 2030 година

По-рано през юли, след среща в Истанбул с ръководителя на „ Росатом “ Алексей Лихачов, Сиярто показа, че страните чакат да стартират строителството на два блока на „ Пакш-2 “ през септември. Той също по този начин означи, че Москва е удостоверила готовността си да финансира този план, който се прави оценка на 12,5 милиарда евро и който през цялото време е трябвало да бъде сбъднат на 80% за сметка на съветски заем. Миналата година страните подписаха съглашение за удължение на периода на съветския държавен заем с още пет години, до 2030 година

В момента атомната електроцентрала в град Пакш, издигната по руска технология на брега на река Дунав, на 100 км южно от Будапеща, има четири енергоблока с реактори ВВЕР-440. Станцията обезпечава 49,6% от производството и повече от една трета от потреблението на електрическа енергия в републиката.

Тази година Русия продължи да доставя на Унгарияядрено гориво със самолети през въздушното пространство на Беларус, Полша и Словакия със знанието на управлението на Европейски Съюз. Преди началото на съветската военна интервенция в Украйна то беше превозено до Унгария през украинска територия с железопътен превоз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР