Москва е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност

...
Москва е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН заради нападенията в Запорожие

Москва е поискала привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 11 август по отношение на ударите на Киев по атомната електроцентрала в Запорожие, заяви пред кореспонденти източник от съветското посланичество в Организация на обединените нации.

" Русия е поискала привикване на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за следобеда на 11 август по отношение на украинските офанзиви против Запорожската АЕЦ през последните дни и вероятните им пагубни последствия ", отбелязва източникът.

Друг източник от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съобщи пред РИА Новости, че Москва би желала за докладчик да бъде определен Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ.

Украинските въоръжени сили непрестанно обстрелват АЕЦ в Енергодар, която от март е под отбраната на въоръжените сили и към момента се ръководи от украинския оператор. През нощта на 7 август Киев нанася удар по завода с ракетни установки " Ураган ". Според управляващите на Енергодар шрапнел и ракетен мотор са паднали на към 400 метра от работещия енергоблок, а в зоната на удара са се намирали сухият склад за отработено нуклеарно гориво, както и автоматизираният пункт за радиационен надзор.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ
Както предизвестяват от администрацията на Енергодар, повредата на енергоблока заплашва живота на стотици хиляди хора освен в Украйна, само че и в Европа и даже в Азия. В случай на провокирано от човешка интервенция злополучие Никопол, Запорожие, Кривой Рог и огромна част от Западна Украйна ще бъдат най-силно изложени на радиация.

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси изрази угриженост и прикани за преустановяване на обстрела непременно. Той също по този начин съобщи, че е подготвен да управлява експертна задача на МААЕ по въпросите на сигурността, сигурността и гаранциите в атомните електроцентрали. Москва от своя страна е подготвена да спомага за организирането на визитата./БГНЕС, ТАСС

Москва / Русия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР