Москва е готова да възобнови доставките на синьо гориво за

...
Москва е готова да възобнови доставките на синьо гориво за
Коментари Харесай

Русия е готова да възобнови доставките на газ по тръбопровода Ямал-Европа


Москва е подготвена да възобнови доставките на синьо гориво за Европа по тръбопровода Ямал-Европа, заяви пред ТАСС съветският вицепремиер Александър Новак, представени от Българска телеграфна агенция.

" Европейският пазар остава настоящ, защото дефицитът на газ продължава, а ние имаме опция да обновим доставките. Например необработен остава тръбопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически аргументи ", означи Новак. Вицепремиерът акцентира, че сега на цялостна мощ работи " Турски поток " и че по украинския машрут се доставят на Европа по 42 милиона куб. м газ на денонощие - което е към една трета от контрактуваните размери.

Потоците по газопровода Ямал-Европа нормално текат на запад, само че от декември 2021 година те значително бяха обърнати, откакто Полша спря да купува газ от Русия и реши да разчита на синьо гориво от немските газохранилища, отбелязва Ройтерс.

През май Варшава приключи съглашението си за доставки с Москва, откакто преди този момент отхвърли настояването ѝ да заплаща за газа в рубли.

Руският снабдител " Газпром " отговори като спря доставките за Полша и добави, че повече няма да бъде в положение да придвижва синьо гориво през територията ѝ, откакто Москва наложи наказания на компанията, притежаваща полския сектор от газопровода Ямал-Европа.

Новак съобщи, че Москва разисква с европейски консуматори вероятно увеличение на доставките на газ през Турция, откакто там бъде основан газоразпределителен център.

Той добави, че Русия чака доставките ѝ на полутечен газ за Европа за тази година да доближат общ размер от 21 милиарда куб. м.

" Тази година успяхме доста да увеличим доставките на полутечен газ за Европа ", сподели Новак. " За миналите 11 месеца от 2022 година те набъбнаха на 19,4 милиарда куб. м, а до края на годината се чакат 21 милиарда "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР