Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия.

...
Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия.
Коментари Харесай

Киев обвини Москва в депортиране на 500 000 украинци в Русия

Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия. Това съобщи ръководителят на филантропичната комисия на Върховната Рада на Украйна Микита Потураев пред европейските депутати, оповестява " Ройтерс ".

Той прикани Червеният кръст да откри контакт с изчезналите.

" Половин милион украински жители бяха депортирани от Украйна в Руската федерация без единодушие от тяхна страна. За страдание към този момент няма опция даже да се реализира контакт с тези хора ", акцентира Потураев.

Женевските конвенции от 1949 година, които дефинират интернационалните правни стандарти за филантропично отнасяне в спор, не разрешават всеобщото принудително пренасяне на цивилни на територията на окупационната мощ, квалифицирайки това действие като военно закононарушение.

Москва отхвърля съзнателно да обстрелва цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари и твърди, че предлага филантропична помощ на тези, които желаят да изоставен страната.

В резолюция на съветското държавно управление от 12 март се показва местонахождението на 95 909 души в Русия, които са напуснали Украйна, в това число двата разколнически района, които Москва призна за самостоятелни.

Месец по-късно съветските военни обявиха, че са избавили 138 014 цивилни от Мариупол, защото боевете в обсадения град се ускориха.

Потураев съобщи, че е угрижен за ориста на тези украинци, които съгласно него са изпратени в Русия.

Знаем за по този начин наречените филтрационни лагери за украински жители, уточни той и настоя Червеният кръст да открие тези депортирани хора и да разбере какво се случва с тях на територията на Руската федерация.

От своя страна Александра Бойвин от Международния комитет на Червения кръст увери, че нейната организация беседва с съветските управляващи за опциите да помогне на тези хора.

" Въпросът дали можем да потвърдим, че хората са били принудително разселени в този миг, не мога да отговоря,... само че сигурно е проблем, " уточни тя по време на дебата в Европейския парламент.
ТЕМА преди 54 минути 197 преди 3 часа 673 преди 3 часа 479
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР