Мощности в Марица изток няма да се закриват още 11

...
Мощности в Марица изток няма да се закриват още 11
Коментари Харесай

Няма да закриват мощности в Марица изток до 2030 година

Мощности в " Марица изток " няма да се закриват още 11 години. Това е записано в Интегрирания народен проект за климата и енергетиката до 2030 година, с небосвод до 2050 година, оповестяват от пресцентъра на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ). Документът е бил показан за първо разискване пред КНСБ и Конфедерацията на труда " Подкрепа " в министерството на енергетиката. Той е по условията на правилник на Европейския парламент и на Европейския Съвет по отношение на ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата.
" Интегрираният народен проект в региона на енергетиката и климата е резистентен, обществено допустим и подсигурява националните ползи на страната ни. Той ще разпише ясно, че България няма друга опция с изключение на въглищната енергетика ", е декларирала енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея въглищата са част от националната сигурност и няма друга опция за енергийна система.
От енергийното ведомство са декларирали, че се възнамерява поетапно закриване на мощности в трите термични централи в комплекса поради софтуерния им запас. Ако се влага в нови технологии обаче, те ще могат да продължат да работят.
Интегрираният проект планува да се усили делът на възобновимите енергийни източници (ВЕИ). Този вид произвеждане обаче повече няма да се подтиква посредством цената на тока и сходни мощности ще би трябвало да се построяват напълно на пазарен принцип, е подчертала министър Петкова.
На срещата е станало ясно още, че проектът планува опция до 2030 година България да има нова нуклеарна мощ. Това обаче зависи от от частния интерес към плана и от други условия.
Със започването на консултациите с Европейската комисия по плана на проекта ще стартира и редом публично разискване и у нас - с Народното събрание, локални и районни институции, локалната общност, неправителствени организации и други заинтригувани страни.
След като синдикатите се срещнат с плана ще има втора среща по проекта, контрактувана за началото на февруари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР