Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от

...
Мощно земетресение със сила 7,8 по Рихтер и поредица от
Коментари Харесай

7.8 по Рихтер: Най-силният трус от 100 г. порази Турция, много загинали и в Сирия

Мощно земетресение със мощ 7,8 по Рихтер и поредност от вторични земетресения раздрусаха югоизточна Турция, покрай границата със Сирия, заяви Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Епицентърът е на 27 км от двумилионния град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км.  Най-малко 76 са починалите в Турция, над 500 са ранените и над 120 - разрушените здания. Сирия оповестява за минимум 62 жертви и над 200 ранени, най-вече в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия.
Още по темата
Трусът е блъснал в 4:17 минути локално време . Епицентърът е покрай град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра.

Земетресението беше последвано от десетки вторични земетресения, някои със мощ над 6 по скалата на Рихтер. В най-малко 10 града в Турция са регистрирани опустошения. В Диарбекир се срути огромен търговски център.

В страната е оповестено бедствено състояние от четвърта степен. 



На фрагменти в Анадолската организация се виждат съществено потърпевши и срутени здания в провинциите Кахраманмараш, Малатия, Диарбекир, Адана, заяви телевизия TRT.



Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу разгласи, че се приготвят товарни самолети за изпращане на съоръжение и филантропични доставки.



" Епицентърът на труса е покрай град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засеганите са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е унищожителен. В момента всички валии са на място и извършват отговорностите си. Жандармерия, полиция, турски военни, избавителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички наранени региони в страната ", съобщи министърът.

В Туитър турският президент Реджеп Ердоган написа, че на мястото са изпратени избавителни екипи и всички институции са на крайник.

" Незабавно бяха изпратени избавителни екипи в засегнатите региони. Министерствата на вътрешните работи и на опазването на здравето, както и валийствата и всички други институции започнаха неотложно работа. "

 Снимка: АР/БТА

Местни медии оповестиха, че се е взривил газопровод и доста опустошение здания в региона на град Кахраманмараш в Югоизточна Турция, с население милион и 100 хиляди поданици. Турската енергийна компания " Боташ " обаче заяви, че няма вреди по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои региони газоподаването е спряно като защитна мярка.

 Снимка: АР/БТА

В уеб страницата на EMSC са реагирали хора, усетили земетресението, които го разказват като " мощно и ужасно ". Според някои " земята се е люляла към 40-50 секунди ". Сеизмичната интензивност в региона продължава, като досега са регистрирани над 20 вторични труса.

Към момента н яма данни за потърпевши български жители след мощното земетресение в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи. Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили съгласуваност с локалните управляващи, подържа се контакт и с представители на локалната изселническа общественост.

Това е най-силното земетресение в Турция за последните 100 години и управляващите показаха опасения, че е лишило живота на хиляди.  Последният огромен трус беше в Измир, само че това е още по-голямо - съпоставят го с огромния трус през 1999 година

Белият дом изрази съболезнования за починалите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън подреди да бъдат оценени опциите за финансова помощ за засегнатите от трусовете региони.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР