Мощно торнадо е унищожило скромната едноетажна къща, която Кимбърли Бери

...
Мощно торнадо е унищожило скромната едноетажна къща, която Кимбърли Бери
Коментари Харесай

Жителите с ниски доходи на Мисисипи изпитват трудност да се борят с щети от торнадо

Мощно торнадо е унищожило скромната едноетажна къща , която Кимбърли Бери споделяла с двете си дъщери в равнината на делтата на река Мисисипи . След бедствието са останали здрави единствено основите и няколко движимости – ледник, скрин, нощно шкафче, чанта с коледни декорации, и малко облекла. По време на бурята, която е връхлетяла региона в петък, Бери и 12-годишната ѝ щерка се сгушили една до друга и въображаемо се помолили да оцелеят, а по-голямата  ѝ 25-годишната щерка, която по това време се намирала в мощно опустошения град Ролинг Форк , ситуиран на разстояние към 15 благи (24 км), съумяла да се избави на косъм. Бери поклаща тъжно глава, до момента в който гледа останките от своята благосъстоятелност. Тя споделя, че въпреки всичко е признателна , че тя и децата ѝ са живи .

Подобно на доста други хора, които обитават този регион с стопански проблеми , в този момент дамата е изправена пред нестабилно бъдеще . Мисисипи е един от най-бедните щати в Съединени американски щати, а равнината на делтата, където живеят най-вече чернокожи поданици, от дълго време е една от най-бедните елементи на Мисисипи – място, където доста хора работят тежка физическа работа в подмяна на ниско заплащане , основно в областта на селското стопанство . Два от окръзите, наранени от торнадото – Шърки и Хъмфрис , са измежду най-слабо обитаемоте в щата, като популацията наброява единствено няколко хиляди поданици в общини, разпръснати из обширни площи , облагородени с памук , царевица и соя . Нивото на беднотия в Шарки е 35%, а в Хъмфрис – 33%, спрямо 19% за Мисисипи и по-малко от 12% за цялата страна (САЩ).

„ Пътят към възобновяване ще бъде дълъг “, споделя различен локален гражданин на име Уейн Уилямс , който преподава строителни дисциплини в център за професионално обучение в Ролинг Форк . Той споделя още, че през вчерашния ден хората в града са поставяли брезенти върху развалените покриви на домовете си и са употребявали верижни триони, с цел да срежат падналите дървета.

По публични данни торнадото е лишило живота на 25 души , а десетки други са били ранени в Мисисипи . Бедствието е разрушило доста къщи и търговски обекти в Ролинг Форк и близкия град Силвър Сити , оставяйки след себе си купчини дървен материал, тухли и килнат метал. Федералната организация за справяне в изключителни обстановки заяви по време на брифинг по-рано през днешния ден, че съгласно предварителните оценки 313 здания в Мисисипи са изцяло разрушени, а над 1000 други са наранени по някакъв метод.

В региона на Ролинг Форк потенциалът на локалния жилищен фонд сега е стеснен , по тази причина някои от изгубилите домовете си обявиха, че ще бъдат принудени да живеят при другари или родственици. В Мисисипи към този момент са отворени и спомагателни приюти за краткотрайно настаняване на хора, разселени наложително поради бурята.

Рано през вчерашния ден президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи изключително състояние в Мисисипи , като добави, че ще бъде отпусната незабавна финансова помощ на най-засегнатите региони.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР