Мощният циклон „Ксенофон, вече удари Южна Гърция с ураганни ветрове

...
Мощният циклон „Ксенофон, вече удари Южна Гърция с ураганни ветрове
Коментари Харесай

„Ксенофон” се отправя към България

Мощният циклон „ Ксенофон ", към този момент удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове. Повечето острови в Егейско море са откъснати от света към този момент освен по море, само че и по въздух. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде наранена от циклона.

Наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон, който връхлетя страната. Проливните дъждове изпълниха реките, а те унищожиха пътища и влязоха в къщите на хората.

Намираме се в Каламата – мястото, което първо посрещна ураганните ветрове. Плажът е заринат с донесени от вятъра предмети, крайбрежни магазини са унищожени. Тази нощ беше изключително сериозна в региона на Северен Пелопонес и региона на Атина - поради наводненията бяха затворени съществени автомагистрали.

Вече знаем, че за през днешния ден е разгласен жълт код за рисково време в югоизточните елементи на България, която попада в периферията на бурята „ Ксенофон ".

„ Това е средиземноморски циклон, и различен път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм превалявания у нас ще бъде утрешният ", изясни Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология оповестиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се чакат превалявания до 25 л/кв.м. Два пъти по-големи количества дъжд и плевел вятър се чакат в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян.

В Югоизточна България преваляванията към този момент започнаха, чака се там да се излеят сумарно към 50 л/кв. м.

След захлаждането обаче ни чака хубаво време. Максималните температури през октомври ще доближат 28 градуса, а най-ниските ще са сред минус 1 и 4 градуса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР