Мощна битка в българската Европрокуратура е в едно от двойните

...
Мощна битка в българската Европрокуратура е в едно от двойните
Коментари Харесай

Пръкна с нов "Пепи Еврото"

Мощна борба в българската Европрокуратура е в едно от двойните дъна в гръмналия през последните дни скандал сред ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и президента Румен Радев, който към този момент си откри и емблематично име като конфликта „ Господин Магнитски против Мистър Кеш “.  В словесния двубой сред двамата държавни дейци зад тези прозвища се крият тежки каузи, свързани с изразходването на евросредства, които са в ръцете на Европрокуратурата от много време, поради което Пеевски заприказва за „ каузи на трупчета “.

 

Те стоят там като бостански плашила за хората, които визират, и са употребявани като оръжие от заинтригувани магистрати за угаждане на персоналните им упоритости и превръщането им в „ непреодолими фактори “ не толкоз на юридическия, колкото на политическия терен.

 

Задкулисната основна роля се пада на разположение, посягащо към позицията на някогашния следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, който напролет на предходната година мистериозно напусна България около скандалните разкрития по аферата „ Осемте джуджета “ за корупционно кадруване и решение на каузи в едноименното към този момент несъществуващо заведение. Претендентът за това название обаче към този момент е различен. И това е заместникът на българската европрокурорка Теодора Георгиева, който в действителност оглавява българския офис на Европрокуратурата – Димитър Беличев. Покрай делата, които държи в чекмеджетата си, и топлите си, стимулирани с роднински назначения връзки с краткотрайно изпълняващия длъжността основен прокурор Борислав Сарафов, наскоро той гордо е декларирал пред доверени лица: „ Аз съм новият Пепи Еврото “.

 

А като признак на тази функционалност на ръката му напълно неотдавна се появи извънредно скъпарски „ Ролекс “, предшестван от закупуването на апартамент в София за над половин милион лв. през 2022 година Беличев обаче се е впуснал в много съмнителна игра, с цел да завоюва „ високото звание Пепи Еврото “, която подвигна доста звук в магистратските среди в края на

предходната година около оповестените състезания от българската Европрокуратура за прокурорски помощници и за административен секретар в звено „ Администрация “, подпомагаща > Европейските делегирани прокурори “ към ВКП.

 

В дъното на свадите е тлеещият от година-две спор сред европрокурорката ни Теодора Георгиева и заместника й Беличев, който прави всичко допустимо да дискредитира титулярката и да застане на поста й. А в последно време и да я злепостави както пред европрокурорката Лаура Кьовеши, по този начин и обществено в очите на българската общност, с цел да охлади претенциите й към овакантената служба основен прокурор у нас, към която искания към този момент има освен Георгиева, само че и заместилият отстранения Иван Гешев Борислав Сарафов.

 

Както към този момент стана ясно, точно Беличев даде на медиите първата страница от сигнала на изчезналия Петьо Петров, в който той разкрива, че Теодора Георгиева е от неговия „ контингент “ против 10 000 лева месечно. Пусковият  изстрел за „ новия конфликт сред Георгиева и Беличев е състезанието за административен секретар. За позицията се бори досегашният Доротея Монова-Христова, която е човек на Борислав Сарафов. Уговорката сред него и Беличев в нейна изгода е твърда и подкрепена от кадрово решение, облагодетелстващо брачната половинка на Беличев. Още през ноември тя е командирована от Хасковската прокуратура в Пловдивската, където печели конкурс на Софийска градска прокуратура, а оттова незабавно е командирована в Софийска окръжна прокуратура.

 

Беличев би трябвало да се издължи с новото овластяване на протежето на Сарафов - Доротея Монова. комисията, към която директно отношение има Георгиева, се бори за нейния любимец, поради което Беличев проваля състезанието и по този начин оставя Монова на поста до провеждането на нов, какъвто към момента не е разгласен, както и всички досегашни в уеб страницата на Европрокуратурата.

 

Отмъщението на Димитър Беличев не закъснява и отеква като гръм, в това число и в общественото пространство, седмица по-късно, когато се организира състезанието за прокурорски помощници. На него и тримата любимци на Теодора Георгиева и Mдосегашни правосъдни помощници се провалят на изпита, за който магистрати настояват, че е бил извършен изцяло обективно Mи извоюван заслужено от  седмината новоназначени на длъжностите.

 

Провалените обаче не са кои да са, а директно обвързани с Георгиева. Едната е дъщерята на шефа на катедра в Юридическия факултет на Русенския университет Иван Сълов, който е член на комисията, пред която Георгиева е защитавала докторантурата си (самата тя също е от Русе). Другият е брат на някогашния член на Висш съдебен съвет Красимир Текерджиев, когато Георгиева се кандидатира за европрокурор. Третият е наследник на професор по право, към който родната европрокурорка също има ангажимент. Въпросните любимци на Теодора Георгиева до момента са изпълнявали тези функционалности като назначени, само че „ до провеждането на конкурс “, на който се провалят.

 

А борбата сред Георгиева и Беличев рядко отскочи на политическо равнище точно поради разразилия се сговор сред Беличев и и.д. основен прокурор Сарафов, който на собствен ред е минал в тима на президента Радев поради упоритостите си да стане основен прокурор с обещанието сигналите и следствията, свързани с негови съветници, или дейности, осъществени от служебните му държавни управления, да продължат да стоят на трупчета и в родната и в европрокуратурата.

 

Според осведомени,   там те са 3, свързани с публични поръчки с евросредства. Едно от тях визира закупуването на високопроходими машини за Министерство на вътрешните работи, за които ексвътрешният министър Младен Маринов разгласи, че поръчката е за към 100 млн. евро, само че служебният министър на Радев изиска двойна цена.

 

Междувременно Сарафов явно е съумял още веднъж да се „ прегрупира “, този път по посока и на Радев и да заиграе в неговия тим. А по остарял табиет и към „ новия Пепи Еврото “, защото медии документирано разкриха огромната му обвързаност към предходния. Паниката на подгонените съветници Копринков и Ушев проличава и от това, че досегашните медийни касапи на Радев внезапно са обърнали палачинката и в този момент скачат на Делян Пеевски.

 

Но до момента в който този конфликт разорава политическия терен, в паралелния й процес в редиците на българската европрокуратура сред Теодора Георгиева и Димитър Беличев към този момент борбата приключи с реми. Там явно също се прави „ прегрупиране “, което съгласно осведомени ще избие безусловно през идващите дни. И ще стане ясно дали „ новият Пепи Еврото “ си е намерил и „ нови джуджета “ или заради неотдавнашно отшумяване на коледните празници всички са отпътували за Лапландия, оставяйки невъзможната задача на тукашните лапнишарани.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР