Мощен циклон премина през Германия, Чехия и Полша, вече има

...
Мощен циклон премина през Германия, Чехия и Полша, вече има
Коментари Харесай

Ураган взе жертви в Централна Европа, бедствено положение в Берлин

Мощен циклон мина през Германия, Чехия и Полша, към този момент има данни за трима починали.

В Чехия паднали дървета убиха жена край град Терлик, в централната част на страната, а също възрастен мъж североизточно от Прага. В Полша пък водач почина по пътя край североизточния град Шчечин, откакто колата му се вряза в прекършен клон на дърво.

Бурен вятър докара до многочислени катастрофи в разнообразни райони на Чехия.

В Северна Чехия вятърът доближи силата на вихър. До град Усти-над-Лабем са засечени пориви напразно до 163 км/час. В този район до границата с Германия и Полша паднали дървета провокираха комплициране в придвижването на влаковете, спряно е автомобилното придвижване в някои сектори на пътищата.

В Чехия плевел вятър докара до многочислени катастрофи в разнообразни райони, единствено в Прага и Средния чешки край имаше 30 позвънявания за бедствени случаи.

Това разкри пред публицисти представителят на службата за гражданска отбрана Петер Свобода. Той предложи на сънародниците си да не излизат от пространствата и да се въздържат от пътувания с коли.

Десетки хиляди фамилии в 10 от 14-те провинции на страната останаха без ток поради скъсаните от вятъра далекопроводи.

Същевременно, противопожарната работа на Берлин

разгласи изключително състояние, откакто бурята Херварт аргументи безпорядък по улиците на немската столица, съобщи ДПА.

В Германия един човек е ранен съществено при рухване на строително скеле. Покривът на жилищна постройка е бил отвеян, изкоренени са дървета.

Противопожарните служби оповестиха, че са получили над 100 незабавни повиквания сред 4 и 7 часа сутринта локално време, и приканиха всичките си доброволни сътрудници.

Железопътните известия в Германия са отчасти прекратени поради урагана, минал над северната и централната част на страната, заяви ТАСС.

Ограниченията в транспортните връзки засягат Берлин, Хамбург и още шест федерални провинции. В някои региони на страната е прекратено електроснабдяването, блокирани са пътища. Властите предлагат на жителите да си останат у дома и да заобикалят гори и паркове.

Река Елба е преляла крайбрежията си в Хамбург, заяви представител на пожарната. Спасителни екипи стопират придвижването по близки пътища и се пробват да подсигурят ниско ситуиран паркинг, който може да бъде наводнен.

В някои региони на страната поради паднали дървета е прекратено електроснабдяването, затворени са и автомагистрали. Властите предлагат на жителите да не излизат от домовете си и да не посещават паркове и гори.

Няма данни за жертви, за разлика от миналия циклон при започване на октомври, когато починаха 7 души. Неговите последствия още не са отстранени дефинитивно.

В самия Берлин е оповестено изключително състояние, по паника са вдигнати всички подразделения на пожарната защита.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР