Мощен атлантически циклон върви към България и всъщност вече попадаме

...
Мощен атлантически циклон върви към България и всъщност вече попадаме
Коментари Харесай

Студ! Мощен атлантически циклон носи сняг и лед през уикенда

Мощен атлантически циклон върви към България и в действителност към този момент попадаме в неговата външна страна. На това се дължат и тези напълно като изведнъж пристигнали превалявания и бързо проясняване, написа meteobalkans.com. Очертава се появяването на леден и сдържан до мощен вятър, който ще се задържи най-малко до сряда. В Дунавската низина ще духа много мощен вятър - до 45-50 километра в час.

Горнотракийската равнина също няма да се размине – в Пловдивското поле изгледите са за над 30 километра в час ветрове до сряда. Въпреки студения вятър няма да се основават условия за приземно скупчване на най-студения въздух, само че ще е студено и прохладно по планините.

В периферията на циклона ще основат условия за формиране на мощен средиземноморец, който обаче ще се изплаши от мощния вятър и леко се обрисува да ни заобиколи. Той ще обхване единствено дребна част от Западна България. Ще има и лек снеговалеж, въпреки че студът няма да е доста и циклонът бързо ще се изнесе към Беломорска Тракия. Студеното време ще се върне отново на североизток и ще закачи Странджа и Южното Черноморие – там ще има зимен най-много на преваляванията.

Най-много сняг се обрисува да натрупа по старопланинското било – 5-10 см, и малко на североизток, обичайните снежни колоси – Източния Предбалкан и Източна Стара планина са с прогноза за по 1-2 см. Но обилни превалявания по-скоро не се чакат – по 3-5 литра и в крайния югоизток може и до 10 литра. Студът ще доближи пик във вторник към обяд и над Софийското поле ще е минус 8, само че поради вятъра долу въпреки всичко ще прескочи нулата денем.

Най-високата оптималната температура в столицата за новата седмица се обрисува да е на следващия ден – малко над 4 градуса. Вторникът е топъл, в сряда също се чака стопляне, само че утрото ще е доста студено – към -4, което може да стане най-мразовито за седмицата, в случай че не се осъществя съботния мразовит най-малко от съвсем -7.

Средиземноморецът ще бъде впечатляващ – от Бяло море ще поеме на североизток, ще се възнесе над северната част на Черно море и над Азовско, след това ще навлезе в Черноморската равнина. Ще има съществени превалявания в този регион и ще стартира да се връща, поемайки на северозапад, запад и ще спре някъде над Украйна, където пък ще вали сняг известно време.

През уикенда ни чака нов снежно-мразовит сюжет с мощен средиземноморски вятър. Изгледите са за най-вече сняг в Рила – към 40 см, за Родопите – 30 см, за Стара планина – 20 см, а в Дунавската низина може да хване по 5-6 см, в Горнотракийската равнина по 1-2 см. ГФС е великодушен и в случай че прогнозите са точни, ще има задоволително натурален сняг за старта на новия ски сезон. Ще има и условия за задържане, защото мощни южняци към този момент не се обрисуват, които да вдигнат до 17-18 градуса температурите, а единствено напълно алегорични стопляния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР