Мощен атлантически циклон се отравя към България, всъщност вече попадаме

...
Мощен атлантически циклон се отравя към България, всъщност вече попадаме
Коментари Харесай

Мощен атлантически циклон фучи към България и сменя времето с нов снежно-леден сценарий

Мощен атлантически циклон се отравя към България, в действителност към този момент попадаме в неговата външна страна, по тази причина са и тези напълно като изведнъж превалявания и бързо проясняване, пише meteobalkans.com.

Очертава се да обдухва студено с сдържан до мощен вятър най-малко до сряда – в Дунавската низина ще брули много неприятно с до 45-50 километра в час.

Но в Горнотракийската равнина няма да се размине – в Пловдивското поле изгледите са за над 30 километра в час ветрове до сряда.

Проветрението – ето в този момент 3 дни ще бръсне леден вятър и няма да се основават условия за приземно скупчване на най-студения въздух и по планините ще е най-студено, както си би трябвало. 

В периферията на циклона ще основат условия за формиране на мощен средиземноморец, който обаче ще се изплаши от мощния вятър и леко се обрисува да ни заобиколи –  ще хване малко Западна България тази нощ.

Ще повали и малко снежец, въпреки че студът няма да е доста и циклонът бързо ще се изнесе към Беломорска Тракия и ще се върне отново на североизток и ще закачи Странджа и Южното Черноморие – там са със зимен най-много на преваляванията, тъй че би трябвало с наближаването на разгара на зимата. 
Сняг в Рила и Стара планина още тази нощ
Най-много се обрисува тази нощ да натрупа по старопланинското било – 5-10 см, и малко на североизток, обичайните снежни колоси – Източния Предбалкан и Източна Стара планина са с по 1-2 см за тази нощ. 
Но съгласно моделите обилни превалявания по-скоро не се обрисуват – по 3-5 литра и в крайния югоизток може и до 10 литра.

Студът ще доближава пик във височина вторник към обяд и над Софийското поле ще е минус 8, само че поради вятъра долу въпреки всичко ще прескача нулата денем, няма да е напълно мразовит ден, най-високата оптималната в столицата за новата седмица се обрисува да е на следващия ден – малко над 4 градуса.

Вторник едвам ще прескочи нула, а в сряда с изтъняване на студа може и до 2 да ги докара, само че утрото ще е доста студено – към -4 и може да стане най-мразовито за седмицата, в случай че не се осъществя съботния мразовит най-малко от съвсем -7.
Вятърът ще е доминанта, от Атлантическия океан единствено вятър хваща по нашия край
Средиземноморецът ще направи впечатляваща – от Бяло море ще поеме на североизток, ще се възкръсне над северната част на Черно море и над Азовско, после  ще навлезе в Черноморската равнина.

Ще поовлажни най-сериозно в този регион и ще започне  да се връща, поемайки на северозапад, запад и ще блокира някъде над Украйна, ще ги поснежава известно време.

А и у нас за малко в четвъртък ще обърне от югозапад, то ще е толкоз за малко, само че тъй като няма да има инверсии ще се усети поомекване. и за уикенда нов снежно-мразовит сюжет с мощен средиземноморец.

Изгледите са за най-вече сняг в Рила – към 40 см, за Родопите – 30 см, за Стара планина – 20 см, а в Дунавската низина може да хване по 5-6 см, в  Горнотракийската равнина по 1-2 см . ГФС е великодушен и в случай че стане по сегашния сюжет, ще има задоволително натурален сняг за старта на новия ски сезон.
И ще има условия за задържане, защото мощни южняци към този момент не се обрисуват, които да вдигнат до 17-18 градуса температурите, а единствено напълно алегорични стопляния. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР