Моряците от похитения в Червено море кораб Galaxy leader са

...
Моряците от похитения в Червено море кораб Galaxy leader са
Коментари Харесай

Отвлечените моряци от Galaxy leader ще се върнат в България

Моряците от похитения в Червено море транспортен съд " Galaxy leader " са в положително положение и се приготвя тяхното връщане в България.

Това сподели пред bTV министърът на превоза Георги Гвоздейков.

предходната година в Червено море от йеменските бунтовници – хути.

Капитанът на кораба и първият помощник-капитан са българи. 25-членният екипаж включва още моряци от Украйна, Филипините, Мексико и Румъния.

Българските жители са здрави, настанени са в хотел и ще бъдат освободени, сподели Гвоздейков, като цитира информация от Министерството на външните работи.

Преговорите и за моряците от кораба " Руен " също са в последна фаза - всички те са в положително здравословно положения и отвън заплаха, увери Гвоздейков. В този екипаж има 8 български жители.

Министерството на външните работи е ведомството, което поддържа контакт с тях.

" Руен " беше похитен в Арабско море в средата на декември 2023 година и стана вторият транспортен съд с българи на борда, който стана жертва на похищение от хутите.

Автовозът " Galaxy Leader " беше месец след началото на войната сред Израел и Газа, откакто йеменските бунтовници взеха решение да нападат търговски кораби, които считат за свързани с Израел, без значение от тяхната принадлежност и състав на екипажа.

Корабът плаваше под флага на Бахамските острови и е нает от японска компания, а негов сосбтвеник е зираелският предприемач Рами Унгар.

Българският " Руен ", който плава под малтийски байрак, беше отвлечен през декември 2023. Наложи се един от българските моряци да бъде трансфериран на различен транспортен съд, с цел да му бъде оказана здравна помощ. По-късно той беше настанен в болница.

Нападенията против кораби доведоха до разтърсвания в морския превоз поради отхвърли на най-големите превозвачи да минават през Червено море и да рискуват да бъдат подложени на офанзиви от хутите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР