Моряците от пленения от хутите кораб Галакси лийдър са добре

...
Моряците от пленения от хутите кораб Галакси лийдър са добре
Коментари Харесай

България организира прибирането на пленените българи от кораба Галакси лийдър

Моряците от пленения от хутите транспортен съд " Галакси лийдър " са добре и са настанени в хотел. Това сподели пред министърът на превоза Георги Гвоздейков . По негови думи сега благодарение на Министерството на външните работи се провежда тяхното прибиране в България.

Новината идва, откакто корабът " Галакси лийдър " от йеменските хути в Червено море през ноември. На борда му имаше двама българи - капитанът и един от помощниците му. Тогава хутите прекъсване на войната сред Израел и Хамас, с цел да стартират договаряния за освобождение на кораба и екипажа му.

Гвоздейков заяви, че текат договаряния и за освобождението на българските моряци от . Той е българска благосъстоятелност, само че плава под малтийски байрак. В средата на декември той също беше покорен край крайбрежията на остров Сокотра , само че хипотетичните причинители са сомалийски пирати.

" Моряците са в положително здравословно положение, няма проблеми и заплаха за тях. Надяваме се в скоро време тази сага да завърши и корабът да бъде освободен. И нека такива безчовечен дейности да бъдат в историята и да бъде открит метод те да бъдат спрени ", сподели Гвоздейков.

Хутите са формация, подкрепяна от Иран , която води революция с армията в Йемен . Малко след началото на сред Израел и Хамас хутите започнаха да атакуват кораби в Червено море, които съгласно тях са свързани с Израел. Те споделят, че вършат това в поддръжка на палестинците.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз , Съединени американски щати и други страни.

В два от случаите на похитените от тях кораби имаше българи - при офанзивата на кораба " Галакси лийдър " и на танкера . В средата на декември покорен беше и корабът " Руен ".

Корабът " Сетрал парк " и неговият екипаж бяха освободени малко откакто бяха похитени. След новината за прибирането на българите от кораба " Галакси лийдър " единствените българи, които остават в плен след офанзивите в Червено море са тези на кораба " Руен ".

На 19 декември един от тях беше, като се допуска, че на борда на кораба има още 7 българи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР