Моряците от кораба Царевна“ са добре и на безопасно място.

...
Моряците от кораба Царевна“ са добре и на безопасно място.
Коментари Харесай

Началникът на отбраната: Моряците от кораба „Царевна“ са добре


Моряците от кораба „ Царевна “ са добре и на безвредно място. Това сподели в Авиобаза Граф Игнатиево началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той добави, че все още няма да бъде давана информация къде се намират те. 

Вчера министър-председателят Кирил Петков разгласи на брифинг в Министерски съвет, че част от екипажа на кораба „ Царевна “ – 14 български жители и един жител на Украйна, са евакуирани от пристанището на Мариупол. 

Адмирал Ефтимов взе участие в медийния ден по представянето на взаимното осъществяване на задачата Air Policing от българските Военновъздушни сили и Военновъздушни сили на Кралство Нидерландия.

Руската инвазия в Украйна ни принуди, като членове на НАТО, да засилим и осигурим целостта на фланговете ни в Източна Европа, както и сигурността на нашите страни сътрудници от Източна Европа. Това разяснява генерал-лейтенант Денис Лаут, пълководец на Военновъздушните сили (ВВС) на Нидерландия. По думите му съдружните интервенции на алианса изпращат мощен сигнал към „ съветския агресор, който избра да нападне суверенна европейска нация “ и към всеки агресор, който съставлява предизвикателство пред единството на НАТО. Ние всички сме дружно и стоим като един, добави Лаут.

От през днешния ден четири нидерландски изтребителя F-35 със 100 души персонален състав вземат участие в взаимен Air Policing с българските си сътрудници. Те бяха пребазирани у нас на 6 април, напомни адмирал Ефтимов и добави, че това е блестящо доказателство за ангажираността на сътрудниците ни в алианса за сигурността на югоизточния фланг. 

По време на медийния ден беше показана авиационната техника, с която се извършват взаимните задания по защита на въздушното пространство на България. На събитието участваха заместител министърът на защитата Йордан Божилов, командирът на Авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Николай Русев и посланикът на Кралство Нидерландия в България Симон ван дер Бург.

Съвместното дежурство на изтребители от България и Нидерландия ще продължи до 31 май 2022 година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР