Моряците от кораба Царевна пристигнаха на родна земя. Те бяха

...
Моряците от кораба Царевна пристигнаха на родна земя. Те бяха
Коментари Харесай

Моряците от „Царевна” пристигнаха у нас ОБЗОР

Моряците от кораба „ Царевна ” дойдоха на родна земя. Те бяха прибрани с държавния аероплан. Машината кацна на Лещите Варна. 14 български жители и един жител на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Петима от моряци те останаха на борда на кораба по лично предпочитание, в това число капитанът. Трима от тях са български жители, а двама – украински.

Операция „ Царевна " лиши тъкмо 6 дни - от напускането на първия моряк на борда до кацането им на родна земя.

След 49 дни цялостна обсада на борда под звука на бомби и ракети и след дни наред рискова евакуация през Украйна и Русия, българските моряци и техните фамилии се събраха.

Първите стъпки били най-трудни - тъкмо 260 метра от кораба до първия боен пункт. Стигнеш ли до него, възможностите да оцелееш стават същински.

„ Не беше радостно. Нападения към нас нямаше, само че снарядите и ракетите падаха близко ”, изясни асистент механикът.

Кой е бил най-смел и първи е слязъл от борда на кораба, мъжете не показаха, само че след този първи моряк, нещата станали по-лесни. „ В един миг взехме нещата в свои ръце, просто трябваше да създадем крачката. Не беше елементарно, само че намерихме метод да се оправим ”, описа един от тях.

Докато били на кораба, моряци те се криели във допустимо най-ниските точки, тъй като даже да не са цел на пряк обстрел, попадения има. „ Изключително тежко, не е прелестно да те стрелят начело и откъм гърба ”, съобщи Стефан Янев, трети монтьор на парахода.

В Telegram се появиха фрагменти, на които се виждат попадения и провали върху кораба „ Царевна ”. „ Някой от момчетата, които бяха по-смели, снимаха. Може би имаше над 10 попадения на парахода ”, добави Янев.

„ Щастлива съм да го посрещна жив и здрав, както и всички негови сътрудници. Много се веселя, че всичко към този момент е наред. Имаше интервал, в който нямахме връзка ”, сподели близка на един от моряци те.

Петков: Фокусираме се върху спасяването на моряци те от „ Рожен ”

На летището моряци те бяха посрещнати от премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска. „ Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията, както и на всички институции. Сега фокусът е върху идващия български транспортен съд, който остава там ”, съобщи Петков.

Българската страна е имала проект за евакуация с помощта и на украинските, и на съветските сили.

„ Не е имало хора от специфични сили и военно разузнаване ”, сподели Генчовска.

„ На два пъти бяхме подготвени да евакуираме хората. Тези 260 метра бяха доста рискови ”, уточни Петков.

От компанията-мениджър на кораба са подготвени да изпратят нов екипаж към „ Царевна ”, когато изтеглянето му стане допустимо. „ При опция ще бъде проведено прибавяне на хора към екипажа ”, уточни Вихрен Захариев – заместител по сигурността.

Ако останалите на борда пожелаят, ще бъдат евакуирани. „ Ако пожелаят, те ще бъдат евакуирани. Гордея се с капитана ”, съобщи Даниел Стефанов, който е управител на корабната компания.

Пораженията, нанесени на „ Царевна ”, не били толкоз тежки.

„ Искам да благодаря на господин Марков (бел. ред. - Антон Марков от ситуационния център на МВнР), страната и Руската страна, те ни оказаха цялостно подпомагане ”, сподели един от моряци те.

„ Има два крана, които са потопени и взривени. Те би трябвало да се изчистят и чак тогава към този момент корабът ще може да напусне пристанището ”, уточни Марков.

От съветското посолство споделиха пост в обществените мрежи, в който пишат, че споделят насладата дружно с роднините и околните на екипажа и показват благодарност на сътрудниците на Народната милиция на Донецката национална република и военните на Въоръжените сили на Руската Федерация за „ сполучливо извършената избавителна интервенция по изтегляне на българските моряци ”.

Припомняме, че интервенцията по спасяването на нашите моряци продължи 6 дни. По-голямата част от екипажа беше евакуирана след близо 50 дни на пристанището в Мариупол, със съдействието на съветските сили, които превзеха врата. 14-те българи и един украински кадет бяха откарани в Донецк.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР