Моряците от кораба „Рожен” с първи разказ, след като успяха

...
Моряците от кораба „Рожен” с първи разказ, след като успяха
Коментари Харесай

Моряците от „Рожен” не са били блокирани

Моряците от кораба „ Рожен” с първи роман, откакто съумяха да се върнат на родна земя. Според капитана плавателният съд корабът не е бил блокиран в украински води. Заради военните дейности и допустимо миниране на брега се изчакваше комфортен миг и обезпечаване на безвреден кулоар, корабът да напусне пристанището, написа Нова.
Прочетете още
Почти половин година - толкоз време беше нужно на кораба „ Рожен” да излезе от Черноморск незасегнат, а моряците ни да стъпят на родна земя.

„ По време на маневрата съществуваха опасности, тъй като ние бяхме първият транспортен съд, който излизаше от пристанището. Имаше и потопени обекти от мини”, съобщи кап. Александър Калчев - изп. шеф на Параходство „ Български морски флот”.

„ Рожен” напуща водите на Украйна след подписано съглашение за експорт на зърно. С него потеглят още 2 кораба.

„ Излизайки първи е допустимо някоя страна да покаже, че този метод за извеждане на товари не е вероятен или да бъдем стреляни с ракети”, сподели още Калчев.

„ Рожен” в никакъв случай не е бил блокиран, описа капитанът на плавателния съд. Ситуацията на борда и на пристанището е била спокойна. Нямало е и военни дейности наоколо.

„ Имахме си безусловно всичко - вода храна, каквото си заявим си получавахме. Гориво, климатик, сателитна телевизия. Постоянно имахме интернет”, описа кап. Кирил Карапанов – капитан на кораба „ Рожен”.

Не след възбрана, а по решение на капитана моряците не са имали право да слизат от борда. Причината - въпросът какво би могло да има на брега.

„ Само по филми съм гледал сходно нещо. Ние бяхме там, само че никой дефакто не ни сподели стойте”, добави Карапанов.

„ Те, в полза на истината, лимитират екипажа да слиза до брега, тъй като там се допуска, че има опасности”, уточни Александър Калчев.

Така на 5-и август „ Рожен” отплава към Босфора. „ Украинските локални управляващи ни дадоха указания и координати. Те имаха ангажимент да ревизират преди да пуснат корабите”, сподели капитанът на кораба „ Рожен”.

Достигайки до Турция следва щателна инспекция, както и промяна на екипаж. „ Мисля, че успяхме да изпълним един верен надзор и да осъществяваме процесите по най-хубавия метод. Виждате - корабът излезе, хората са здрави”, уточни Калчев.

На борда все още са останали 18 души.

Корабът „ Рожен” към този момент плава към Англия. Той транспортира към 13 хиляди тона царевица. Нови моряци смениха чяаст от екипажа, с цел да може останалите с месеци в Украйна да се приберат най-сетне вкъщи.

В момента в украински води остава кораба „ Царевна”. Той се намира в региона на Мариупол. Там се водеха и военни дейности, имаше даже провали върху кораба. Част от екипажa съумя да се прибере още преди месеци, само че на борда останаха 15 души, в това число българи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР