Морт Сал, смятан масово за баща на съвременната политическа сатира

...
Морт Сал, смятан масово за баща на съвременната политическа сатира
Коментари Харесай

Почена един от първите стендъп комици в света

Морт Сал, считан всеобщо за татко на актуалната политическа ирония и един от първите стендъп комици в света, е умрял на 94-годишна възраст, оповестяват Асошиейтед прес и Ройтерс, базирайки се на " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ".

Вестниците цитират Луси Мърсър - близка другарка на комика, която споделя, че Сал е умрял " спокойно " в дома си покрай Сан Франциско. По думите ѝ повода за кончината му е " напреднала възраст ".

Счита се, че Морт Сал е оказал въздействие върху комици като Джордж Карлин, Уди Алън и Джонатан Уинтърс . Сред приятелите му е и различен " разбивач на комедийни калъпи ", Лени Брус, който беше прочут със своята открита, свободна и сериозна форма на комедия, включваща даже циничност.
 

— sal denaro (@sdenaro)
Неговият " Mort Sahl at Sunset " , публикуван през 1955 година, става първият стендъп комедиен албум. Три години по-късно комикът към този момент има шоу на Бродуей.
Мортън Лайън Сал е роден на 11 май 1927 година в Монреал, Канада. Израства в Лос Анджелис. Сал се дипломира от университета на Южна Калифорния. В началото на 50-те години се мести в Сан Франциско, с цел да се опитва на комедийното занятие.

До 1960 година Морт Сал към този момент е толкоз известен, че сп. " Тайм " го слага на корицата си. Това е първият случай, когато сходна чест е оказана на комедиант.
Сал се гордее с това, че е пародирал всеки президент на Съединени американски щати от Дуайт Айзенхауер до Доналд Тръмп , макар че признава възхищението си от демократа Джон Кенеди и слага републиканеца Роналд Рейгън измежду най-близките си другари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР