Морското ниво може да се покачи с 40 см до

...
Морското ниво може да се покачи с 40 см до
Коментари Харесай

Ново изследване предвижда стряскащо покачване на морското ниво заради топенето на ледниците

Морското равнище може да се повиши с 40 см до края на века поради провокираното от световното стопляне размразяване на ледовете, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Учени от съвсем 40 профилирани института от целия свят направиха модели на два сюжета за изпусканите парникови газове, направени от Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени. Те разгласиха резултатите в няколко публикации в сп. "Криосфера ".

При първия сюжет при постоянно увеличение на парниковите газове топенето на антарктическте ледове ще провокира повишаване на морското равнище с 30 см, а топенето на ледовете в Гренландия - с 9 см.

При мощно понижаване на излъчванията, какъвто е вторият сюжет, топенето на ледовете в Гренландия ще добави три сантиметра. Антарктика е подложена на повече външни фактори и там при този сюжет е допустимо даже намаляване на морското равнище с съвсем 8 см.

В началото на месеца експерти предизвестиха, че е допустимо морското равнище да се увеличи с 40 см до 2100 г, което ще заплаши стотици милиони хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР