Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката

...
Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката
Коментари Харесай

Сателити показват рекордно намаляване на морския лед в Антарктика през юли

Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си повърхност, записана в последните 44 години, откогато се вършат сателитни изследвания, съобщи Франс прес, като цитира Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

От 1979 година учените разполагат с доста точни измервания на ледените блокове в Северния и Южния полюс с помощта на спътниците. Това са формирания, които плуват в океана и топенето им не покачва морското ниво, само че способства индиректно за световното стопляне, защото водите всмукват повече топлота.    

Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, по този начин и в Антарктика, е, че той се топи през лятото и се образува още веднъж през зимата, добавя Българска телеграфна агенция. 

В дълготраен проект топенето е бързо в Гренландия и в Арктика, само че в Антарктика то е с по-умерени темпове, макар забележителните годишни и районни вариации. Учените признават, че нямат доста знания тъкмо за това събитие.

Морският лед през месец юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал към 15,3 милиона квадратни километра приблизително, или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от междинното равнище за този месец в интервала сред 1991 и 2020 година, сочат данните на експертите от Европейската работа за климатичните промени " Коперник ".

В края на лятото там, през февруари, той бе намалял до исторически най-малко, което съществени тормози учените. Нивото му бе с 30 % по-малко от междинното за три десетилетия сред 1981 и 2010 г. 

В Арктика морският лед е бил с четири % под междинното равнище през юли, демонстрират наблюденията на специалистите от службата " Коперник ".

2022 година е година на климатични върхове в света, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР