Морският лед на Антарктида достигна рекордно ниски нива през изминалия

...
Морският лед на Антарктида достигна рекордно ниски нива през изминалия
Коментари Харесай

Антарктическият морски лед е достигнал тревожно ниски нива през юни

Морският лед на Антарктида доближи рекордно ниски равнища през миналия месец юни, което специалистите дефинират като обезпокоително, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на Световната метеорологична организация (СМО).

Според учените равнищата на антарктическия морски лед през предишния месец – най-горещият юни, регистриран откогато се води статистика, са били най-ниските от началото на сателитните наблюдения и със 17 % под междинните измерени стойности.

„ Свикнали сме да следим тези огромни спадове при морския лед в Арктика, само че не и в Антарктида. Това е голям спад “, сподели Майкъл Спароу, началник на Световната стратегия за проучване на климата.

Глобалните температури на морската повърхнина са били рекордно високи през май и юни. СМО предизвестява, че стоплянето на международните океани се популяризира бързо оттатък тяхната повърхнина.

„ Не единствено температурата на повърхността, само че и целият океан става по-топъл и всмуква сила, която ще остане там стотици години “, споделиха от организацията. „ Предупредителният сигнал за паника е изключително мощен заради невижданите температури на морската повърхнина в Северния Атлантически океан “.

Учените от СМО чакат, че завърналият се неотдавна естествен феномен Ел Ниньо ще увеличи температурите както на сушата, по този начин и в океаните, което може да докара до повече морски горещи талази.

Изследователите са загрижени, че високите температури на водата в Северния Атлантически океан могат да доведат до нараснал риск от рискови метеорологични феномени в Европа.

По данни на СМО температурите на повърхността му през предишния юни са били с 0,9 градуса по Целзий по-високи от дълготрайната междинна стойност, а в североизточната част (приблизително от Ирландия до Северна Испания) - са я надхвърляли с цели 1,36 градуса. 

В морето край Ирландия е имало горещи талази с температури до 5 градуса по-високи от междинните за предходните години, са посочили измерванията.

При такива високи, от време на време рискови температури, се усилва рискът от проливни дъждове и урагани, предизвести Омар Бадур от СМО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР