Морските дракони са смятани за едни от най-необичайните същества на

...
Морските дракони са смятани за едни от най-необичайните същества на
Коментари Харесай

Морските дракони са изключително странни същества и вече знаем на какво се дължи това

Морските дракони са считани за едни от най-необичайните същества на планетата. Те наподобяват на носещи се по водата листа морска трева, нямат зъби и ребра, а гръбнакът им е мощно закривен. Учени от Съединени американски щати са разкрили повода за особеностите на морския змей, като са разшифровали генома му, написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките " (PNAS), представено от Българска телеграфна агенция. Авторите на актуалното проучване от университета на Орегон са открили, че при тези причудливи създания липсва една от основните за бозайниците група гени.

" Проучването повдига завесата над еволюцията на характерни черти на морските дракони и като цяло разкрива завладяващи еволюционни аспекти на това извънредно семейство гръбначни животни - Syngnathidae ", пишат откривателите.

Морските кончета и морските таралежи също принадлежат към въпросното семейство. Те са известни с това, че при тях се развива мъжка бременност.

" Тази група просто е удивителна по няколко разнообразни аргументи. Морските дракони обаче наподобяват необичайно даже в група от така и така чудати създания ", споделя Клейтън Смол от изследователския екип.

Учените са анализирали и сравнили геномите на два типа морски дракони - листовиден и елементарен, които населяват хладните води край южните крайбрежия на Австралия.

Резултатите демонстрират, че спрямо техните роднини генетичният им код съдържа " изненадващо огромен " брой повтарящи се ДНК последователности, известни също като " скачащи гени " или транспозони. Те се движат бързо по генома и могат да провокират скоростни генетични промени. Учените акцентират, че еволюцията на морските дракони в действителност е била бърза от геологична позиция - те са придобили необикновени черти през последните 50 милиона години, откогато са се обособили като обособена група.

Освен това при морските дракони липсват гените, които управляват образуването на лицевите структури, зъбите, крайниците и даже елементи от централната нервна система. Декоративните добавки на морските дракони, които им разрешават да имитират околната среда, евентуално произлизат от бодли.

Учените не са в положение да обяснят за какво еволюцията на морските дракони е поела по този характерен път. Следващата им цел е да създадат спомагателни проучвания в тази област. 

Изследването е оповестено в PNAS.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР