Морски зърнастец, наричан още сибирски ананас или облепиха е едно

...
Морски зърнастец, наричан още сибирски ананас или облепиха е едно
Коментари Харесай

Морски зърнастец в козметиката – инжекция за младост за вашата кожа и коса

Морски зърнастец, именуван още сибирски ананас или облепиха е едно от най-ценните растения в света. Маслото, получено от плодовете му, прави сензация в света на натуралната козметика и радва с действието си. Защо е толкоз скъп и от кое място идва известността му? Какво го прави справедливо да бъде наименуван златото на Сибир?

За какво е потребен морският зърнастец? Морският зърнастец оказва огромно въздействие върху положението на кожата, най-вече сухата, зряла и сензитивна кожа. При нанасяне върху косата я укрепват, подкрепят нейната регенерация, възстановяват еластичността и естествения искра. Освен това маслото, сокът и чаят от морски зърнастец се предлагат необятно за пиянство, защото демонстрират скъпи здравословни свойства.

Морски зърнастец

Морският зърнастец е растение, което е познато и ценено от хиляди години. За първи път се загатва в тибетските медицински книги, датиращи от 8-ми век сл. Хр., където е наречена tarwa от тибетските монаси. Той е бил необятно употребен за медицински цели и е употребен при болести на белите дробове, кръвта и болести на храносмилателната система.

Морският зърнастец принадлежи към фамилията на маслиновите растения ( Elaeagnaceae ). Представлява шубрак, висок до 4-6 метра. Расте в Сибир (оттук и употребяваното име е сибирски морски зърнастец), само че също и в Северен Китай, Непал, Индия, Северен Пакистан и Афганистан.

В естествени условия морският зърнастец пораства и в по-хладни райони на Европа, като Балтийско море, където образува гъсти гъсталаци по скали и крайбрежни дюни.

Плодовете на морски зърнастец са сочни и ароматни, с оранжев или жълт цвят. Достигат до величина 6-10 мм. Те са доста компактно ситуирани към леторастите.

Събирането на плодове от морски зърнастец не е елементарно. Храстите му са бодливи, а плодовете са крепко прикрепени към клоните. В Сибир те се берат едвам след настъпването на слана – тогава плодовете се берат по-лесно.

По време на прибиране на реколтата се обръща внимание на зрелостта на плодовете. Само изцяло узрелите съдържат всички биологично дейни субстанции, които карат морския зърнастец да има своите свойства.

Плодовете съдържат доста малко захар, кисели са и имат послевкус на ананас, заради което е станало всекидневно морския зърнастец да се назовава съветския ананас.

Витаминната бомба

Облепиха съдържа толкоз потребни за здравето съставки, колкото никое друго растение.

Това са:

  • мощни антиоксиданти
  • аминокиселини
  • мастни киселини – в това число омега-3 и омега-6
  • палмитинова киселина
  • олеинова киселина
  • линолова киселина
  • линоленова киселина
  • флавоноиди
  • фосфолипиди
  • лутеин
  • фолиева киселина
  • танини
  • органични киселини (лимонена, ябълчена, никотинова)
  • макроелементи (натрий, магнезий, сяра, манган, мед)
  • микроелементи и захари

Вероятно съдържа и всички отделени витамини, в това число бета-каротин (провитамин А), токофероли (витамин Е), витамини С, К, група В, РР. Общо морският зърнастец съдържа 14 витамина и 4 провитамина. Процентът им е впечатляващ!

Съдържанието на витамини (особено витамин С) е друго за обособените сортове на типа и зависи от мястото на възникването му. Най-ценен във витамин С е сортът, който вирее в планините на Централна Европа. Интересното е, че витамин С в морския зърнастец не се разлага даже в процеса на неговата обработка и предпазване. Това е допустимо заради обстоятелството, че плодовете на това растение не съдържат ензима, който разгражда витамин С – аскорбиназа, като цитрусовите. Полученият от тях сок съдържа водоразтворими витамини, до момента в който маслото съдържа мастноразтворими витамини.

Облепиха – здравни свойства

Морският зърнастец се употребява освен в козметиката. Лечебните свойства на морския зърнастец, открити в древността, също се ценят през днешния ден и по този метод растението набира все по-голяма известност.

Облепиха зарежда с витамини и минерали, укрепва нервната и имунната система, подкрепя лекуването на инфекции на лигавиците и стомашно-чревния тракт. Стимулира тялото да отделя отрови, укрепва стените на дребните кръвоносни съдове, подкрепя лекуването на язви, защищава от остеопороза при възрастни хора и рахит при деца.

Облепиха има и антидепресивен резултат, подкрепя мозъчната функционалност, концентрацията и възвръща силата. Ето за какво си коства да пиете сок от морски зърнастец.

1. Препоръчва се за имунитет и бременност

Маслото се предлага за пиянство, само че на пазара се предлага и сок от морски зърнастец, който нормално се предлага през студените мресеци, когато е по-вероятно тялото да страда от спад на имунитета, защото защищава от вирусни инфекции и настинки.

Безопасен ли е морският зърнастец по време на бременност? Оказва се даже целесъобразно! Отличава се с високо наличие на фолиева киселина, която също би трябвало да се добавя от дами, които възнамеряват бременност. Фолиевата киселина е извънредно значима за развиването на плода, защото предотвратява, наред с другото, недостатъци на невралната тръба. Сок от морски зърнастец може да се дава на деца над 3-годишна възраст.

2. За какво към момента се предлага сок от морският зърнастец?

Сокът се назовава сок на младостта, тъй като забавя процесите на стареене на тялото и по този метод инхибира образуването на бръчки. Освен това има позитивен резултат върху храносмилателната система.

Как да пиете сок от морски зърнастец?

Най-добре е да го разредите 1: 4 с вода или обичания си сок, да вземем за пример ябълков сок. Чаят от морски зърнастец, от неговите сушени плодове и листа, се употребява и за подсилване на имунитета.

3. Уникално масло за грижа за кожата и косата

Най-ценният артикул, получен от морски зърнастец, е неговото плодово масло. Различава се от маслото от семена както по външен тип, по този начин и по свойства. Има оранжево-червен цвят и присъщ плодов мирис. Маслото от морски зърнастец е високо ценено поради своите грижовни и подхранващи свойства.

Съдържа още витамини А, С, Е, К, провитамин D, фолиева киселина, танини, флавоноиди, соли на желязо, бор, манган, плодови и мастни киселини. Освен това се отличава и с висока централизация на палмитин-олеинова мастна киселина (омега-7), която маслото от семена на морски зърнастец и множеството известни растителни масла не съдържат.

Интензивният цвят на маслото от морски зърнастец се дължи на високото наличие на витамин А под формата на каротеноиди (бета-каротин, липокен, криптоксантин и зеаксантин). Маслото, нанесено непосредствено върху кожата, може да я оцвети в оранжево. Ето за какво се предлага маслото от морски зърнастец да се ползва върху кожата в разредена форма.

Морски зърнастец в козметиката

Козметиката, в която съставът на морския зърнастец играе основна роля, въздейства съвършено на външния тип на суха, зряла, раздразнена и кожа с напукани капиляри. То има и неповторим резултат върху кожата, която изисква поддържане, равнене на цвета, която няма искра, изтощена и матова, бореща се с казуса с акнето.

Използва се и в козметика за грижа за косата, кремове и лосиони, които защищават кожата от UV радиация, и в козметика, която успокоява раздразнения, измръзване и изгаряния. От друга страна, козметиката за коса с морски зърнастец я укрепва, подкрепя нейната регенерация, възстановява еластичността и естествения искра.

Как работи козметиката от морски зърнастец върху кожата?

Облепиха има извънредно удобно деяние върху кожата, някои от най-важните дейности са:

  • защищават кожата от свободните радикали и като понижават интензивността им, забавят процесите на стареене на кожата;
  • подтиква процеса на регенерация на епидермиса;
  • успокоява раздразнение, инфектиране, екзема и кожни промени, породени от алергични реакции;
  • обезпечават на кожата уместно равнище на хидратация;
  • възвръща еластичността и здравия вид;
  • изглажда и понижава грапавостта на кожата;
  • усъвършенстват тена на кожата и облекчават обезцветяването;
  • подкрепят облекчаването на лезиите от акне;
  • подсилване на кръвоносните съдове;
  • защищава кожата от раздразнение, породено от слънчева светлина (морският зърнастец всмуква UVB слънчевите лъчи – това е натурален слънцезащитен крем);
  • подтикват процеса на гранулиране на епидермиса (ранното нанасяне на масло върху прясна рана форсира заздравяването и понижава белега, останал след зарастването на раната);
  • понижава и успокоява признаците на акне, изгаряния, измръзване и рани от залежаване.

Действие на козметика от морски зърнастец върху косата

Маслото от морски зърнастец също усъвършенства положението на косата по изумителен метод. Ще го намерите най-вече с козметика, която е предопределена за регенериране и възобновяване на повредена, повредена коса и за грижа за суха, отслабена коса, която изисква подсилване и такива, на които им липсва искра и разтегливост.

Как работи козметиката от морски зърнастец върху косата?

Както при кожата, по този начин и при косата облепиха има невероятни изгоди, като да вземем за пример то:

  • овлажняват и защищават от загуба на влага;
  • попречване на косопад;
  • подсилване и поддържане на корените на косата;
  • подкрепят възобновяване на повредената коса;
  • имат резултат срещу пърхот;
  • регенерира повредената конструкция на косата;
  • успокоява дразненето и възпалението на скалпа;
  • придават хубав блясък;
  • възстановяване на еластичността и възобновяване на гъвкавостта;
  • вършат косата по-лесна за оформяне;
  • възстановяване на общото положение на косата.

Резюме – морски зърнастец и неговите прелестни свойства за грижа

Плодовете на морски зърнастец съдържат същинска бомба от витамини и хранителни субстанции. Ето за какво е толкоз харесван от кожата и косата.

Морският зърнастец е прочут със своите регенериращи, овлажняващи и подхранващи свойства. Забавя процеса на стареене на кожата, работи като натурален слънцезащитен крем, има успокояващо деяние.

Придава на косата необикновен искра и я възвръща отлично. Ето за какво си коства да включите в ежедневната си грижа чисто масло от морски зърнастец (облепиха) или натурална козметика на негова основа. Благодарение на това кожата и косата ви ще сияят с хубост. А като пиете сок от морски зърнастец, ще укрепите имунитета си и ще се радвате на здравето си!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР