Морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени

...
Морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени
Коментари Харесай

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни

Морски мини, сложени на плажа в Одеса, са били отнесени от стихия и плуват в Черно море. За това алармираха от българското държавно управление. Заплахата е най-много за плавателните съдове в акваторията на Варна и Бургас.

Мерките, които към този момент работят поради минната заплаха, са непрекъснато следене морските ни граници, както и курсовете на всички съдове в акваторията на Черно море.

Според Морска администрация, мините могат да доближат до българските води до 10 дни, само че те ще се надалеч от брега. За да набележат още ограничения, през днешния ден регионалният шеф на Бургас е на среща с институциите, с цел да се реши по какъв начин да се защитят морските ни граници.

В подготвеност са и военноморските ни сили, само че все още директна заплаха за хората няма.

" Това е като превантивна мярка. Тепърва следва да изясним по-конкретно какви съответни стъпки да се подхващат от всички институции, които на територията на бургаска област носят отговорност за запазване на морските пространства ", изясни Стойко Танков, регионален шеф на Бургас.

" Все още нямаме цялостна информация за количеството и типа на мините, само че въпреки всичко заради отношението ни с рибарския бранш през вчерашния ден през целия ден сме в връзка с двете огромни сдружения, с цел да предупредят своите кораби да внимават, От друга страна в непрекъснат контакт съм с центъра за наблюдаване на риболова и оттова рапортуват, че времето е с нас, да бъдем почтени. Не разрешава влизането на лодки и кораби в този миг за реализиране на улов ", изясни Христо Панайотов, изп. шеф на ИАРА.

Призовават се жителите да демонстрират зоркост и в случай че виждат подозрителни сферични обекти във водата или на брега, да алармират на телефон 112.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР