Морски мини плават свободно в Черно море и създават опасност

...
Морски мини плават свободно в Черно море и създават опасност
Коментари Харесай

По-скоро всяване на страх, а не реална заплаха. Възможно ли е мини в Черно море да стигнат до България

Морски мини плават свободно в Черно море и основават заплаха за корабоплаването. Тази информация обикаля от няколко дни обществените мрежи, а в неделя беше официализирана и от българското държавно управление.

Преди ден държавната осведомителна работа прикани жителите, в случай че виждат „ подозрителни сферични обекти във водата или на брега “, да подават сигнали на незабавния телефон 112.

За какво тъкмо става въпрос и действителна ли е опасността от свободно плаващи морски мини в Черно море? В идващите редове Свободна Европа опита да събере цялата известна до момента информация по тематиката.
Как разбрахме за мините
Като първоизточник на въпросната информация може да бъде несъмнено писмо, за което се твърди, че е написано от капитана на пристанището на съветския град Сочи.

В него се споделя, че в региона на пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южний към 420 котвени мини са се скъсали и плават свободно във водите на Черно море. Писмото е с дата 18 март.
 Това е писмото, което се популяризира в обществените мрежи.
Ден по-късно ТАСС популяризира известие, че мини, сложени от Военоморските сили (ВМС) на Украйна на подстъпите към техни черноморски пристанища, могат да бъдат отнесени към Босфора и Средиземно море, тъй като са се скъсали.

Руската организация твърдеше, че след началото на „ профилираната военна интервенция на Русия “, Военноморски сили на Украйна са сложили минни пояси на подстъпите към пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южний. Агенцията също загатваше към 420 котвени мини, чиито въжета се се скъсали поради бурни води.

„ Движени от ветрове и течения, мини се носят свободно в западната част на Черно море “, разгласи организацията с уточнението, че съветският черноморски флот е издал предизвестие за заплаха от мини на 18 март.
Руски или украински
Информацията, че морски мини се носят из Черно море не може да бъде доказана по самостоятелен метод, тъй като до този миг няма известия за засечени мини. Основният въпрос, на който няма прецизен отговор е, по какъв начин въобще би било допустимо да бъде открит техния брой, в случай че котвени мини фактически са се скъсали.

Според Андрей Клименко от Института за стратегически черноморски проучвания обстановката може да се опише с фразата „ крадецът вика дръжте крадеца “.

„ Всъщност Черноморският флот на Русия е минирал акваторията на входа на устието на Дунав и към Змийския остров, съгласно украинските военоморски сили “, сподели Клименко за телевизия Current Time.

По думите му точно това е спънка за придвижването на търговски кораби от Босфора към Одеса и „ също така опасност се основава за пристанищата на България, Румъния и Турция “.

Клименко показва като значима детайлност събитието, че тази информация се е появила от името на капитана на пристанището в Сочи.

„ Той популяризира известие на съветските военни, че 420 украински мини са откъснати при стихия. Всеки рационален човек знае, че е невероятно да се преброят 420 мини в бурно море. Най-вероятно Русия знае, че е сложила 420 мини в региона на Змийския остров и Дунав и твърди, че са откъснати от стихия “, сподели Клименко, добавяйки, че задачата е да се всява боязън измежду корабособствениците и екипажите на кораби.
Какво съставляват морските мини
Морските мини се слагат във водата, а детонацията се случва сега, в който в мината се удари огромен кораб.

„ Те се закотвят, а за слагането им се изготвя карта с точното им местонахождение “, сподели за Свободна Европа някогашният министър на вътрешните работи от ГЕРБ и специалист по артилерийско въоръжение и муниции Валентин Радев .

По думите му този вид мини не са рискови за хората, тъй като те се взривяват от удар с огромен транспортен съд. Обикновено се слагат на съответно място на морски път или метод и след прекосяване на нуждата от тях се отстраняват като се употребява картата, която демонстрира тяхното тъкмо местонахождение. Според Радев е на практика невероятно да се скъсат всички сложени морски мини.

Конкретните мини, разказани в писмото на капитана на пристанището в Сочи, са от видовете ЯМ и ЯРМ . Първият вид съставлява дребна котвена мина с диаметър 53 см. Теглото на бойния заряд е 20 кг и може да бъде рискова доста дълго време, изясни командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Целта на тези мини е да препятства десантните кораби да подходят към крайбрежията.

Другият вид мина, посочена в обявата, също е котвена, само че предопределена за реки. Диаметърът ѝ е 27,5 см, а тежестта на бойния заряд е 3 кг. Такива мини се слагат на дълбочина 2-2,5 м. Целта им е да противодействат на плаващата техника, която стоварва десант. По думите на контраадмирал Михайлов „ такава една мина не би представлявала сериозна заплаха за огромен транспортен съд “.

„ Много дребна е вероятността такава мина, даже и да се скъса, да попадне във вътрешността в морето, защото самото място на тяхното слагане допуска, че в случай че има толкоз мощно неспокойствие, то по-скоро ще ги изкара на брега на мястото, където са сложени, в сравнение с да попаднат в намерено море “, изясни командирът на българските Военноморски сили.
Могат ли да стигнат мините до България
В неделя държавното управление популяризира известие, в което се споделя, че „ по отношение на информациите, че прочут брой морски мини, сложени на плажа в Одеса, са били отнесени от стихия и плуват в Черно море, представлявайки опасност за плавателните съдове, българското държавно управление взима всички нужни ограничения “.

Заради тази информация в Щаба на Военноморски сили е изработен разбор на времето в интервала от 15 до 21 март, както и на прогнозата до 23 март. Това, което е открито е, че за интервала, в който се твърди, че са се откъснали мините, вълнението на морето е било два-три бала. Това е едва до леко неспокойствие с височина на вълната до 1,25 метра.
 Анализ на данните за времето и прогнозата за идващите дни
Според военните такова положение на морето е малко евентуално да провокира разкъсване на мините, тъй че те всеобщо да стартират да плават в морето и „ да стане толкоз рисково, че да би трябвало да плаваме на зигзаг сред тях “.

Според контраадмирал Михайлов анализът на информацията демонстрира още, че „ обявата на Руската федерация цели по-скоро затрудняване на комерсиалното мореплаване и основаване на боязън и напрежение измежду корабоплавателите и крайбрежните страни, в сравнение с съществуването на действителна опасност “.

„ Въпреки всичко, заради обстоятелството, че има сложени мини, не може да се каже, че няма възможност да има откъснати мини “, сподели командващият Военноморски сили. Анализът на данните демонстрира също, че, в случай че една мина се откъсне в Одеса или Черноморск, то на 12-ия ден тя би могла да е покрай нос Калиакра, сред 14-ия или 16-ия ден - при Варна, на 18-ия ще е при Бургас, а на 20-ия ден ще е излязла от българските морски пространства.

Теченията са такива, че няма по какъв начин мините да приближат плажовете, „ с което желая да разсея подозренията, че мините ще стартират да се търкалят по плажа и туристите да ги ритат “, заключи сподели контраадмирал Кирил Михайлов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР