Морски експерти в Норвегия смятат, че са се натъкнали на

...
Морски експерти в Норвегия смятат, че са се натъкнали на
Коментари Харесай

В Норвегия разтревожени от белуга, използван от Русия като оръжие

Морски специалисти в Норвегия считат, че са се натъкнали на белуга (бял кит), който е бил подготвен от военноморските сили на Русия като част от стратегия за потребление на подводни бозайници като средство за специфични интервенции , оповестява английският в. " Гардиън ".

Рибари във водите покрай дребното норвежко рибарско населено място Инга съобщили през предходната седмица, че бял кит, носещ странна сбруя, е почнал да тормози рибарските им лодки .

" Вадехме мрежите, когато видяхме кит, плуващ сред лодките ", сподели рибарят Джоар Хестен пред норвежката телевизия NRK, допълвайки: " Той се приближи към нас, и до момента в който се приближаваше, видяхме, че му е била надяната нещо като сбруя. "

Странното държание на кита , който интензивно е претърсвал лодките и се е опитвал да издърпа ремъци и въжета от страните на лодките, както и фактът, че е носел стегната сбруя, която е изглеждала като средство за прикрепяне на камера или оръжие , е повдигнало съмнения измежду морски специалисти, че животното е получило военно образование от прилежаща Русия . В сбруята, която е била отстранена от кита, са били изписани думите " Оборудване на Санкт Петербург ".

Рибарят сподели, че китът е бил доста дресиран и изглеждал привикнал с хора.

" Ако този кит идва от Русия, а има сериозна причина да го считаме, тогава това не са съветски учени, а по-скоро съветските военноморски сили са тези, които са създали това ", разяснява Мартин Бюу от Института за морски проучвания в Норвегия.

Аудун Рикардсен, професор в отдел по арктическа и морска биология в Арктическия университет на Норвегия, уточни: " Ние знаме, че в Русия са имали домашни китови в плен и също тъй че някои от тях явно са били освободени. После те постоянно търсят лодки. " Той посочи, че се е свързал с съветски откриватели, които са споделили, че оборудваният със сбруя кит нямал нищо общо с тях. " Те ми споделиха, че това е работа на съветския военноморски флот в Мурманск ", уточни Рикардсен.

През 1980-те години Съветският съюз организираше военно образование на делфини, като тяхното остро зрение, ловкост и добра памет, което ги прави подводни принадлежности за разкриване на оръжия.

Съветската стратегия за военно образование на делфини беше прекъсната през 1990-те години. Информация през 2017 година на телевизия " Звезда, която е благосъстоятелност на съветското военно министерство, обаче разкри, че съветските военноморски сили още веднъж образова белуги, тюлени и делфини за военни цели в полярни води. През последните три години съветският президент Владимир Путин още веднъж отвори три някогашни руски военни бази по продължение на голямото си арктическо крайбрежие.

Неотдавна са били осъществени проучвания и образования от Института по морска биология в Мурманск в северната част на Русия по предписание на военноморските сили на Русия, с цел да се види дали белугите могат да бъдат употребявани за " защита на входовете на военноморските бази " в арктическите региони, " да подкрепят дълбоководни водолази и в случай че е належащо, да убиват всевъзможни непознати, които навлизат на тяхна територия ".

Делфини и тюлени в това време са били подготвени да носят принадлежности за водолази и да откриват торпеда, мини и други муниции, които са потънали на дълбочина до 120 метра. Публичните архиви на държавното управление демонстрират, че съветското военно ведомство е закупило пет делфини на възраст сред три и пет години от московския делфинариум " Утриш " в Москва през 2016 година на цена от 18 000 паунда.

По време на своите проучвания Институтът в Мурманск е стигнал до заключението, че делфините и тюлените са били доста по-подходящи за образование и за арктическия климат спрямо белугите. Китовете са били счетени за прекомерно чувствителни към студа и са нямали същия " висок професионализъм " на тюлените, които имали доста по-добра памет за запомняне на устни команди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР