Морската градина в Бургас не може да бъде ничий двор,

...
Морската градина в Бургас не може да бъде ничий двор,
Коментари Харесай

Бачийски: Морската градина в Бургас не може да е ничий двор, и Росенец не може

Морската градина в Бургас не може да бъде безстопанствен двор, както парк Росенец не може да бъде двор на Ахмед Доган. Това съобщи общинският консултант от „ Средна европейска класа “ Константин Бачийски пред Евроком.

На последната общинска сесия повече от час той се противопоставяше на изискванията в предлагането на администрацията за отдаване чартърен на увеселителния парк в бургаската Морска градина.

Като недостатък на докладната Бачийски уточни мощно занижената цена на наема. Съветникът разкри, че на тези равнища съгласно общинската разпоредба се оферират само дворни места в Бургас, които са десетки пъти по–евтини спрямо нивото на наемите на комерсиалните обекти в Морската градина.

Иначе казано 0.50 лева на кв. м. съгласно предлагането на общината против 25 лева за кв. м. по силата на настоящата разпоредба.

Като още по-сериозен минус на докладната Бачийски уточни заложената в нея ценова дискриминация по отношение на наемателите в Морската градина на търговски обекти в съседство с атракциона.

Ето за какво той настоя при откриване на нови търговски обекти вътре в увеселителния парк / с изключение на настоящите детски развлекателни съоръжения/ да се заплаща спомагателен наем по цени като за всички останали обекти отвън „ лунапарка “ в Морската градина.

„ За мен е неприемливо Общината да слага в привилегировано състояние едни компании за сметка на други. За да имаме работеща стопанска система в България, изискванията за всички бизнеси би трябвало да са идентични и транспарантни “ – разяснява Бачийски.

Съпротивата на съветника докара до спиране на общинската сесия, а след възобновяване на съвещанието в докладната на общината към този момент бяха направени препоръчаните от него значими корекции.

Така с изключение на премахване на дискриминационните условия минималната наемна цена за целия увеселителен парк беше увеличена, а изискванията за цените на кв. метър за всички търговски обекти в атракционния комплекс бяха изравнени с останалите в Морската градина.

Първоначалните калкулации демонстрират, че в общинския бюджет по този метод ще постъпят най-малко 200 000 лева повече за периода на контракта.

„ На съветниците от болшинството, които ме упрекваха, че диспутирам на вятъра повече от час за наема на увеселителния парк, ще напомня, че преди десетина години тъкмо поради съпротивата ми по сходна докладна беше осуетена, по този начин наречената спекулация „ Бургас ленд “ – разяснява Бачийски.

Тогава под претекст, че се притегля стратегически интернационален вложител с 40 год. история в ръководството на атракциони, терени от Морската градина щяха да бъдат дадени на концесия за период от 35 години. И всичко това на нищожната цена от 5.5 ст. на кв. метър, основана на цената на „ мери и пасища “.

„ След моя задълбочена инспекция се оказа, че прословутият вложител е компания от вида „ пощенска кутия “, която съгласно британския търговски указател нямаше никакъв оборот за последните пет години. Защитих публичния интерес. Както тогава не разреших Морската градина да бъде третирана като пасбище, по този начин и на тази сесия не разреших паркът на да бъде третиран като двор. Вярно е, че спорихме повече от час, само че не мисля, че времето за отбраната на публичния интерес би трябвало да е лимитирано. Тази отбрана би трябвало да е непрекъсната, а не да се мери с минути или часове “ – показа Константин Бачийски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР