Морска слуз се е появила отново край гръцкия остров Лимнос

...
Морска слуз се е появила отново край гръцкия остров Лимнос
Коментари Харесай

Морска слуз се появи и на гръцкия остров Лимнос

Морска слуз се е появила още веднъж край гръцкия остров Лимнос през последните дни, оповестява.
Още по тематиката
Според локални риболовци явлението е по-силно през тази година след като и да било. Засега учените не са безапелационни дали слузта е пристигнала от Мраморно море, където се появи през последните седмици в големи размери, или се е породила край Лимнос. Във всеки случай те считат, че е въпрос на дни слузта да се разсее, съобщи Българска телеграфна агенция.

Учени от института по риболовство са били осведомени от риболовците за явлението.

" Според първите информации са открити зони с повърхнина, (покрита) със слуз сред Лимнос и Агиос Евстратиос, както и в морския регион край Лимнос . Изглежда, че явлението е по-интензивно, в сравнение с през април, когато отново беше следено ", споделя Сотирис Орфанидис, хидробиолог в института по риболовство.

Рибарят от Лимнос Ставрос Статакис споделя, че се е тормозил да не би слузта да повреди мотора на лодката му.



" Понякога се появява тази тиня, както я назоваваме ние, и малко по-късно се разсейва. Толкова доста обаче не сме виждали през последното десетилетие. Лошото е, че (с нея) са се напълнили и плажовете на острова и хората не могат да се къпят ", споделя той.

Рибарят изяснява, че сега никой не лови риба в региона, тъй като мрежите или остават на повърхността, или излизат празни.

Учените не могат да кажат дали слузта е пристигнала от Мраморно море .

" Гръцките морета са по-открити и не могат да задържат толкоз биомаса - по тази причина и са толкоз транспарантни ", споделя Калиопи Пангу, биолог-океанолог в Гръцкия център за морски изследвания.

" Освен това, в случай че част от слузта е пристигнала от Мраморно в Егейско море, малко по малко ще се разпръсне заради интензивното неспокойствие. Може и морските течения да я отнесат, само че няма да се задържи дълго в намерено море. Този фитопланктон въпреки всичко съществува като тип и в гръцките морета , само че нормално в ниски концентрации. Във всеки случай не е... страшилище! Фитопланктон съществува във всички морета, той е основата на хранителната верига и е доста значим за морския живот ", споделя океанологът.

Вчера турските медии оповестиха за слуз и край околните до Лимнос турски егейски острови Гьокчеада и Бозджаада.

Огромното количество морска слуз, формирана от несъразмерен напредък на фитопланктона, провокира съществени проблеми през тази година в Мраморно море, разграничено от Егейско с пролива Дарданели. Според учените измежду вероятните аргументи за извънредно интензивното събитие са световното стопляне и замърсяването.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР