Морков и тояга за удовлетворяване както на задлъжнелите южняци, така

...
Морков и тояга за удовлетворяване както на задлъжнелите южняци, така
Коментари Харесай

ЕК предложи ревизия на Пакта за стабилност и растеж

Морков и сопа за угаждане както на задлъжнелите южняци, по този начин и на спестовните северняци – това е главното наличие на ревизирания Пакт за непоклатимост и напредък, който показа Европейска комисия.

Докато основните цели за дълг от 60% от Брутният вътрешен продукт и недостиг от 3% остават същите за всички членки, само че мощно задлъжнелите страни получават повече еластичност – с до 7 години за съкращаване на дълга.

 
Има независимост на деяние за страните членки с високи равнища на дълг, в случай че договорят по-дълго време за последователно понижаване на дълга. Това ще им завоюва 3 години, само че ще би трябвало да спазят 4-те години от първичния проект. За да създадат това обаче, те ще би трябвало да влагат в целите на Европейски Съюз, като зеления и цифровия преход.
Паоло Джентилони, еврокомисар по стопанската система

Оригиналният Пакт за непоклатимост и напредък беше стопиран до края на 2023 г, с цел да разреши на държавните управления да поддържат семействата и бизнеса, потърпевши от пандемията, и по-късно – от последствията от войната в Украйна. Но Комисията признава, че е невероятно за страни като Гърция или Италия с равнище на дълга над 150% от Брутният вътрешен продукт да реализират предходната цел за 20 години.

Като гаранция за съблюдаване на поетите задължения Комисията предлага нов инструмент, който ще разреши налагане на финансови наказания на страните членки по-бързо от преди.

 
Виждам обща основа в осъзнаването, че Европа се нуждае от по-малки и по-диференцирани способи за понижаване на задлъжнялостта и обсег за вложения. Това се признава от всички. Но, несъмнено, дяволът е в детайлите.
Паоло Джентилони, еврокомисар по стопанската система

Предложение ще бъде разисквано за пръв път от финансовите министри през декември, само че дебатът няма да е елементарен.

Според източник от Европейски Съюз, не се чака пакетът да бъде признат преди юни 2023 година

Но съществува необятен консенсус, че в полза на еврозоната е да се избегне продължителна патова обстановка. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР