Морето по българското крайбрежие е чисто и няма опасност за

...
Морето по българското крайбрежие е чисто и няма опасност за
Коментари Харесай

Новият министър на туризма гарантира: Морето ни е чисто, няма риск за сезона

Морето по българското крайбрежие е чисто и няма заплаха за летния сезон. Това подсигурява във Варна министърът на туризма Зарица Динкова, която посети ВВМУ „ Никола Вапцаров “, където се прави всекидневен мониторинг на акваторията ни.

„ През идващите 10 дни няма никаква заплаха каквото и да е замърсяване, провокирано от взривяването на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна, да доближи румънската граница и Дунав, а и самата река служи за натурален филтър, който може да върне назад вероятно замърсяване. Няма риск за здравето на плажуващите. Предоставяме ежедневна и правилна информация за качеството на морската вода, а при нужда РЗИ-Варна има подготвеност да взема всекидневно проби от морето пред плажовете “, безапелационна бе Динкова. Тя уточни, че е редно да се вземат ограничения против насаждането на неуравновесеност, провокирана евентуално от хибридни офанзиви, които могат да повлияят отрицателно на туристическия бизнес. До момента няма данни за спад на резервациите, няма и отказани, увери Динкова. 

Във ВВМУ всеки ден се вършат модели с 8-10-дневна прогноза. „ Използваме данни от европейските система Коперникус, основана на системите Сентинел, както и такива, които получаваме от наши украински сътрудници. Няма наклонност за напредване на водни маси от Украйна на юг. Ако тръгнат в тази посока, първо ще би трябвало да преминат бариерата на р. Дунав. Такива са и заключенията на Института по океанология при Българска академия на науките “, сподели началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Той добави, че в координационния център на Министерство на околната среда и водите всекидневно постъпва информация и от Института за галактически проучвания и Басейнова дирекция.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР