Moreto.net публикува право на отговор на СВП инвест ООД -

...
Moreto.net публикува право на отговор на СВП инвест ООД -
Коментари Харесай

Ето каква сграда ще се появи на мястото на Гъбата във Варна

Moreto.net разгласява право на отговор на " СВП инвест " ООД - капиталовата компания, която стои зад новата постройката на мястото на " Гъбата ".

В своята позиция вложителят твърди, че в медиите са написани " доста внушения и лъжи " и показва 8 мита против реализацията на плана.

Компанията отбелязва, че от 13.05.2022 година има влезнало в действие позволение за градеж на 12-етажна постройка. Тя е проектирана от архитектурно студио STARH, а реализатор ще бъде " Комфорт " ООД, излиза наяве от уеб страницата, в който са оповестени и визуализации на бъдещата постройка.

" СВП инвест " е основана като планово сдружение през 2019 година и не носи персонална виновност за предишното положение на баня Гъбата ", прецизират от компанията.

Публикуваме позицията на компанията без редакторска интервенция:

В резултат на стартирана дейна акция срещу строителството на мястото, където се намира днешната постройка баня Гъбата, доста медии и уеб сайтове подеха подхвърлената топка и се написаха доста внушения и лъжи. Заявяваме, че нито един, представящ се за цивилен деятел, покровител, фондация, медия или уебсайт, не потърсиха за цялостна информация представляваното от нас Дружество. Подетата акция търси публичната поддръжка под формата на отрицанието и възбраната, без да дава опция и стабилно законово решение на какъвто и да е сходен проблем.

Отчитайки публичния интерес и неточните внушения, които се вършат, заради непознаване на капиталовия развой и/или други цели, предоставяме на публиката и нашата позиция, с цел да осведомяваме обществеността за идното строителство.

СВП Инвест е капиталова компания и като такава е насочена към основаването на сполучлив бизнес, спазвайки настоящото законодателство. Капиталът е напълно частен и не оперираме с обществени средства. Като бизнесмени съблюдаваме настоящото законодателство. Ако деятелите, организиращи акцията срещу, се явят на избори, завоюват ги, основат правна уредба, тя ще бъде наложителна за всички субекти.

Ето и някои от главните легенди, които се използват против реализацията на плана:

Мит 1: Гъбата е баня с минерална вода - няма минерална вода на територията, където е издигната Гъбата и в никакъв случай не е имало. Източникът на минералната вода се намира в Морската градина до Кални бани и Минералната вода е била доставяна от там по тръбно трасе благодарение на помпена станция. Към днешна дата не съществува помпената станция, а тръбният път е компроментиран от времето и водата.

Нямаме благосъстоятелност нито в тръбното трасе, нито в помпената станция, което прави невероятно доставянето на минерална вода по тогавашното трасе. Което в действителност е потвърдено в годините и с изгубването на чешмичката с минерална вода на Шишковата градина.

Мит 2: Гъбата е с културно-историческа и архитектурна стойност. Сградата е строена в края на 60-те години, само че няма статут Паметник, публикуван от НИНКН. Както изисква настоящото законодателство, ПУП-РУП-ът, визата за планиране и капиталовият план са съгласувани с виновните за този развой институции. Сградата е била емблематична за Варна в предишното и сигурно сантиментална стойност. Към днешна дата е лишена напълно от функционалност и амортизирана до степен, която я прави рискова. Поради естеството на материалите и технологиите по времето на строителството, градивните детайли заемат голяма част от свободните пространства, което я прави несъответстваща на актуалните условия за комфорт и обитаване. Най-характерната част на постройката - покривът, наподобяващ купол, е подпрян от голям брой радиални греди и колони и не може да действа като куполна структура.

Мит 3: Под постройката има археологически находки: Сградата се намира отвън границите на архитектурния резерват, в така наречен Охранителна зона. По времето на строителството й, изкопният проект е достигнал до минус 4-5 метра, а под тази дълбочина има мергел и подпочвени води. Въпреки това, извършихме предварителни археологически проучвателни действия взаимно с РИМ и МК.

Мит 4: Инвестиционният план ще наруши екологичното равновесие и зелената система: планът не планува унищожаване на нито едно съществуващо дърво. Новата постройка ще се разположи напълно в периметъра на съществуващата постройка. Напротив, планува се и хоризонтално, и отвесно озеленяване, което не е осъществено в съвсем нито една постройка в град Варна. Инвестиционният план е координиран по Оценка на въздействието върху околната среда с виновната за това институция.

Мит 5: Височината на постройката - небостъргач: в случай че беше издигната през 1970 година, от когато деятелите демонстрират фотоси, несъмнено е щяла да господства, само че през 2022 година, в съседство има издигнати сред 5 и 8 етажни здания, а позицията й в ниската част на терена ще я сложи на височина до 5 етаж на Хотел Черно море.

Мит 6: Няма инженерна ифраструктура: за изработването на капиталовият план са ангажирани голям брой проектанти със съответни специалности и всичките му елементи са съгласувани с виновните за това институции.

Мит 7: Баня Гъбата е на ТИМ: Парцелът и постройката са апортирани в новосъздадено Дружество, чиято благосъстоятелност през 2019 е добита от други две капиталови сдружения и от 2019 година Баня Гъбата не е благосъстоятелност на бизнес групата, известна като ТИМ. Представляваното от нас Дружество не е от фамилията на варненската бизнес група, а е закупило собствеността за пазарна цена.

Мит 8: Административен комфорт. Напротив, заради упованието за висок публичен интерес, капиталовият план е извървял дълъг път на ремонти, наставления, отводи от всички виновни по веригата институции в продължение на съвсем 3 години.

Отчитайки всички тези особености на съществуващата постройка и инфраструктура, СВП инвест ООД е минало дълъг път на координиране на капиталовия план с всички виновни за това институции и от 13.05.2022 година има влезнало в действие Разрешение за градеж на 12-етажна постройка. Сградата е проектирана от едно от най-реномираните архитектурни студиа в България с голям брой интернационалните и национални награди и ще бъде осъществена от водеща строителни компания с над 30 годишен опит.

СВП инвест е основана като планово сдружение през 2019 година и не носи персонална виновност за предишното положение на баня Гъбата.

Визуализации на бъдещата постройка могат да бъдат видени на уеб страницата gabata.bg

Каним всички заинтригувани лица на потребен разговор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР