Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата. Това заяви

...
Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата. Това заяви
Коментари Харесай

Морето беше бурно, но вече се успокояват нещата

Морето беше бурно, само че към този момент се успокояват нещата. Това съобщи пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

" Казаха, че до края на август морето няма да става за къпане. Защо да не става? Аз не мога да схвана. През няколко години се случва да има мощно неспокойствие. Това ще се почисти, ще попие. Днес вълните се към метър и половина. В понеделник ще са към метър, а в четвъртък – 30 сантиметра. Тези, които са тръгнали на море, просто да му се радват ", добави той.

" Внимателно прочетох изследването за замърсяването на водите на няколко плажа. Това не е от през вчерашния ден. Пречиствателните станции не могат да поемат това натоварване през юли и август. Това е ясно. Към това би трябвало да се добави втори проблем – нелегално заустени води в морето и реките. РЗИ би трябвало да се вдигнат и да разгласяват данни, а не да вземат една проба и да чакаме две седмици какво ще се случи. До Марс ли пътува тази проба? В събота и неделя постоянно се заустват води. Не може ли да има един мобилен екип, който да реагира и да вземе проби? ", уточни проф. Рачев.

" Антициклонът " Лоте " отслабва. Ще има по-малко неспокойствие. В събота и неделя температурите ще са високи. До края на месеца ще бъде слънчево, изсъхнало и топло ", акцентира климатологът.

" В региона на " Лоте " е високо налягането, а към Турция – ниско. Ако ниското налягане беше в Гърция, Северното Черноморие щеше да пострада. Въпрос на разбъркване ", посочи той.

Температурите в България и Балканите ще са сред 35 и 37 градуса.

През идната седмица в София оптималните температури ще са над 30 градуса, а минималните – към 20 градуса.

В Стара Загора оптималните температури ще са сред 34 и 36 градуса, а минималните – към 21 градуса. В Созопол в понеделник температурата ще е 34 градуса. Във Варна времето е топло – 22 градуса минимална температура. Силата напразно последователно ще отслабва. Максималните температури ще доближават до 34 градуса.

В Русе неделя се чака термометрите да покажат 38 градуса. Вятърът ще е слаб. Ще има липса на превалявания. От събота до сряда в Плевен оптималните температури ще са 35 градуса, а минималните – 21 градуса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР