Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой

...
Морбили е най-заразното от всички заразни заболявания и рискът някой
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Морбили е най-заразното заболяване

" Морбили е най-заразното от всички заразни болести и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на 100. Последиците от морбили са съществени и болестта буквано изтрива имунната памет ". Това сподели на брифингдържавният здравен контрольор доцент доктор АнгелКунчев.

" Има риск от разпространяване на морбили в България поради повърхностен обсег с имунизацията. Ваксиналното покритие в страната ни с първа доза против морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от мечтаните 95%, уточни той. На 5 декември тази година държавното управление на Румъния разгласи национална зараза от морбили, като в този момент там има към 2500 случая на болни от морбили, а едно дете е умряло, уточни той.

Покритието против морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма метод да не възникне зараза, сподели още доктор Кунчев.
В Европейски Съюз са открити 1453 случая на морбили, като с изключение на в Румъния, няколкостотин заболели има и в Австрия, Франция и Германия, добави доктор Кунчев. Има от кое място да пристигна морбили и в България, изключително поради идните пътувания в почивните дни ", изясни Кунчев.

По думите му даже година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към каквото и да било вирус и са доста податливи към заразяване. В България преди години имаше зараза от морбили, напомни доктор Кунчев и уточни, че инфектираните са били 22 хиляди, а 22-ма са умряли.

" В 40 от 53 страни в Европейския район на Световната здравна организация има морбили, като 40% от заболелите са деца във възрастовата група една - четири години ", сподели началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " в Министерството на здравеопазването доктор Кремена Пармакова. По думите ѝ морбили към този момент е заболяване, което се появява във всяка възраст. Всяка година се разболяват деца, които не са получили нито една доза от имунизацията против морбили, добави тя.

Той разяснява и заболеваемостта от сезонен грип. " По моите наблюдения след всичко, което се случи освен с нас, само че и целия свят около COVID-19, има едно отрезвяване и връщане към здравия разсъдък. Започва възобновяване към доверието към имунизациите ". Това съобщи на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той показа настоящи данни за имунизациите против грип, обезпечаването на безвъзмездни пневмококови ваксини за възрастни на и над 65 година от 2024 година, както и показа данни за осъществяването на наложителния имунизационен календар.

" Донякъде е показателно това, което се случва с програмата за профилактика на грипа и понижаване на заболеваемостта. Тази години бяха обезпечени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени към 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем опция на тези, които желаят да се ваксинират и до февруари ", съобщи Кунчев.

" Този сезон е доста чудноват. Имаше две присъщи неща. Едното е, че имаше закъснение със седмица-две, само че то е преодоляно през последната седмица. За 50-та седмица имаме точната цифра от предходната година във връзка с грипа. Закъснението е преодоляно и оттук насетне единствено ще пораства заболеваемостта от грип ", добави той.

" Някъде на 8,9,10 януари ще забележим дали епидемията ще имаме действителните стойности и ще забележим дали ще се реализира нашето очакване епидемията да е в края на януари или първите една две седмици на февруари ", сподели още Кунчев.

" Втората присъща специфичност е, че в никакъв случай не сме влизали в сезона с подобен микс от причинители. COVID-19 не си е отишъл напълно, само че напън върху системата няма ", разясни здравният контрольор.

Той изясни, че се тормози повече от развиването на морбили в Европа в сравнение с от коклюш. Кунчев означи, че имунизационното покритие за морбили у нас е 91,2%, а реимунизацията на 12 години е 87,2 %.

Източник:Десислава Пеева/БТА, БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР