Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване в момента, риск от връщане

...
Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване в момента, риск от връщане
Коментари Харесай

Започва като настинка, но може да има сериозни усложнения

Морбили е най-заразното инфекциозно заболяване сега, риск от връщане на болестта в България има. Под 90% е имунизацията, за 2022 година е 91%, което води до струпване на възприемчиви човеци, които са изложени на риск от вируса. В Румъния знаем за много случаи на морбили и заради лесното пътешестване е доста предстоящо скоро да имаме пробив на вируса и в България. Това съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова пред " България заран ".

По публични данни на НЦЗПБ в България има един случай на морбили, евентуално е бил вносен случай. Инкубационният интервал е до 21 дни.

" Общопрактикуващите лекари си обгръщат пациентите съгласно имунизационния календар. При отвод от родителите да ваксинират децата си, съвсем нищо не може да се направи, което е неточност. Морбили е тежко заболяване със съществени опасности от летален край ", сигнализира епидемиологът.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че един болен ще болести сред 12 и 18 негови контактни, в случай че не са преболедували или не са имунизирани.

" Предава се по въздушно капков път. Започва с хрема, изнемощялост, кашлица, температура 37-38 градуса, към 4-7 ден може да стигне 41 градуса. Очите са зачервени, появява се малък обрив, който стартира от лицето и се трансферира към цялото тяло. Ако не желае човек да живее като аскет, би трябвало да се имунизира ", безапелационна е доктор Христиана Бацелова.

Ваксинацията дава 96% гаранция от предотвратяване от разболяване при контакт, 2 дози са задоволителни за доживотен имунитет. 

" Сега бързо да се цели да се обзет неимунизираните деца. Болният би трябвало да бъде приет в болница, морбили може да докара до пневмония, което е най-честата причина за гибел при болестта. Може да има и късни последици към 7-10 години от преболедуването ", сподели още епидемиологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР