Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания.

...
Морбили е едно от най-силно заразните и опасни инфекциозни заболявания.
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за морбили


Морбили е едно от най-силно заразните и рискови инфекциозни болести. Масовата имунизация на децата съумя да заличи вируса в Европа, само че през последните години тази дребна шарка още веднъж е в нахлуване. Случаите в България още веднъж се множат. Ето най-важното, което би трябвало да знаете, с цел да се предпазите и с цел да разпознаете бързо признаците.

Какво е морбили и по какъв начин се предава
Морбили е мощно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Да не се бърка с варицелата, която е много по-безобидна. Вирусът е кадърен да направи бързо зараза, като тя може да тръгне даже от единствено 2-3-има заболели, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Предава се по въздушно-капков път или при пряк контакт с болен човек. Морбили е толкоз заразно, че не е нужно да имате натоварен контакт с болния - да ядете на една маса или да прекарате часове дружно. Достатъчно е той единствено да мине през стаята, където сте вие и към този момент има условия за предаване на вируса, написа уеб сайтът Bolenzdrav.com.

Болестта е рискова, тъй като смъртността е 1 на 1000, т.е. едно дете от 1000 болни умира. Много по-често вирусът прави тежки неврологични затруднения, които може да се появят даже години по-късно, в случай че човек е преболедувал без да е имунизиран, показва проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания. Той сподели пред Нова телевизия, че е виждал млади девойки, които са ослепели години по-късно след оздравяването и това се дължи на вируса на морбили, които се загнездва в организма. В момента на боледуването едно от най-честото затруднения при дребните деца е енцефалит - инфектиране на мозъка.

Как може да се предпазим
За разлика от грипа и други вируси, положителната хигиена не може да ни защищити от морбили. Това не е болест на мръсните ръце като хепатит да вземем за пример, нито пък върви единствено по гетата. В страната вирусът нормално се внася от време на време от хора, които пътуват до страни с повече болни. Укрепването на имунитета, обичайно като мярка против зимните инфекции също не оказва помощ в тази ситуация.

Ако човек не е имунизиран и не е преболедувал морбили, вероятността да се болести при контакт с болен е над 95% по думите на специалисти. Единствената надеждна отбрана е имунизацията.

Как работи имунизацията против морбили
Ваксината против морбили е една от дребното у нас, които са "живи ", които са и доста по-ефективни. Това значи, че вирусът се съдържа в изменена и обработена форма, която не може да аргументи болест. Ваксината се ползва у нас от десетилетия, поставени са към този момент милиони дози, като технологията на произвеждане през последните години се усъвършенства доста и я прави изцяло сигурна.

У нас тази имунизация е наложителна. Първата доза се поставя на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Ако детето е получило единствено първата доза, има известна, въпреки и дребна възможност, да се разболее. Все отново тогава инфекцията минава по-леко и без тежки затруднения.

Ваксината е задоволително ефикасна, с цел да накара имунната система да образува антитела. Много рядко в дните след слагане на имунизацията може да се появят признаци, сходни на морбили, само че в доста по-слаба форма. Това не трябва да е мотив за суматоха. Детето не е болно, нито пък отделя вируси, които да заразят близките.

Първата доза дава частична отбрана, а след втората към този момент е построен задоволително добър имунитет. Той подсигурява, че при среща с вируса в действителния живот човек няма да се разболее. Водещи инфекционисти у нас като проф. Таня Червенякова, доцент Атанас Мангъров декларират, че не са срещали в практиката си заболели от морбили, които да са получили и двете дози ваксина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР