Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно, коментира

...
Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно, коментира
Коментари Харесай

Председателят на комисията за енергийната криза: Мораториумът за цената на тока не беше структуриран правилно

Мораториумът за цената на тока не беше структуриран вярно, разяснява пред Българска национална телевизия Радослав Рибарски, народен представител от ПГ на Политическа партия и ръководител на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, откакто се наложи признатият през вчерашния ден мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван през днешния ден.

„ Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, признато. Знаехме какво гласуваме, само че нямахме действително изпратен план “, напомни Рибарски. Той посочи, че незабавно откакто Народното събрание гласоподава предлагането, е свикал изключителната комисия, защото мораториумът не може да остане неопределен.

„ Смятаме, че това е едно решение, натоварено с много обществени упования, което би трябвало да получи време за обсъждане “, добави Рибарски. Той акцентира, че за времето до 31 март, какъвто се планува да е срокът на мораториума, депутатите ще набележат ограничения в бранша.

„ Една от тях е да се види за какво мрежовите цени нарастват толкоз, какъв е тласъкът на едно сдружение да реализира по-висока успеваемост и по-ниска себестойност, в случай че просто усилва цената, без да усъвършенства своите разноски. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане.

Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци “, означи Рибарски.

Относно „ Топлофикация София “ той изясни, че това е общинско сдружение. Според него сдружението разполага с отчет, който ясно демонстрира къде са опциите за висока успеваемост и възобновяване на топлопреносната мрежа.

„ Това е следващият разбор, който не води до ясни дейности. При една евентуална повреда, доста хора ще минат на електрическа енергия за отопление. Това също е риск и този проблем би трябвало да бъде прегледан в нашата комисия “, уверен е Рибарски.

Във връзка с паниките на промишлеността за високите цени на тока за бизнеса, Рибарски призна, че предприятията поемат високите цени на тока в себестойността на изделията си.

„ Те са напълно на борсов пазар, зависят от цените в целия район, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна обстановка е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният интервал не чакаме да усъвършенства цената, само че през пролетта се чака проясняване на цялата обстановка “, счита Рибарски. Той е безапелационен, че подкрепяне на бизнеса би трябвало да има и тази полемика също следва.

В комисията бе издигнат и въпросът за Данък добавена стойност ставките за електрическата енергия.

„ Вижда се, че той не реализира огромен резултат. Предстои да забележим действително сметките какво ще покажат. Засега ценовите равнища се задържат. Инфлационният напън идва точно от високите равнища на енергийната борса “, изясни специалистът.

По мотив изтеклия мандат на ръководителя на КЕВР, той разяснява, че и този въпрос следва да бъде прегледан, ще се обсъдят кандидатури, с цел да се приложи нов мандат.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР