Мораториумът за строителство в зелените площи трябва да се върне,

...
Мораториумът за строителство в зелените площи трябва да се върне,
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Да се създаде фонд за отчуждаване на зелени площи в София

Мораториумът за строителство в зелените площи би трябвало да се върне, до момента в който се откри законодателно решение, счита претендентът за депутат Николай Николов

Предлагаме смяна в общия организационен проект и при приемане на националния бюджет и на бюджета на общината да бъде основан фонд за отчуждаване на частните терени, които са част от зелени площи и зелените клинове в София. Това сподели Георги Ангелов, претендент за депутат от „ Българска социалистическа партия за България " от 23 МИР, по време на среща с жители в Южния парк, отдадена на запазването на зелените площи. В нея участваха Николай Николов, Теодора Овчарова, Нора Дянкова и Ивайло Маринов, които също са претенденти за народни представители от „ Българска социалистическа партия за България " от 23 МИР.

„ Управляващите заложиха извънредно незадоволителните 12 млн. лв. в бюджета на София за 2020 година за придобиване на земя, която е частна благосъстоятелност. Но даже тази сума не беше изразходвана по предопределение, а едвам към 7 млн. лв. от тях. Тези средства са употребявани единствено за отчуждаване на терени по трасета, които са свързани с създаване на метростанции ", изясни Ангелов.

По думите му другият абсурд е обвързван с запазване на зеленината в София. „ В общия организационен проект ръководещите са заложили опция да се строи в част от зелените територии. Не приказваме за монолитно строителство, а за създаване на спортни уреди, тенис кортове и други. Но това още веднъж е в прорез с разбиранията, че парковете би трябвало да са напълно в интерес на жителите и не би трябвало да има ограждения ", безапелационен е социалистът.

„ Отпадането на мораториума за строителство в зелените площи, които беше със период 15 години, породи доста проблеми ", съобщи от своя страна Николай Николов.

По думите му един от главните въпроси е за какво в продължение на толкоз доста години Столична община не е решила казуса с частните имоти във всички зелени площи, освен в Южния парк. „ За мен най-чистото решение е отчуждаване или изкупуване. Отчуждаването обаче е принудително, а изкупуването е сделка със притежателя или съответната институция ", изясни Николов.

„ Столична община отпуска за 2021 година 8 млн. лв. за отчуждаване, само че тези средства са извънредно незадоволителни. Само в Южния парк приказваме за 200 млн. лв., което значи, че общината няма по какъв начин да се оправи без помощта на страната ", безапелационен е Николов.

Николов съобщи, че би трябвало да се откри законодателно решение на този проблем. „ Но до момента в който това стане, мораториумът би трябвало да се върне ", сподели той.

„ Частните парцели в Южния парк са към 200 и няма изясненост какво ще се случи с тях. От години Столична община не съумява да се оправи с този проблем и в този момент сме сложени пред действителната опция в парка да стартира да се строи ", съобщи Теодора Овчарова.

Според нея, това, което може да се направи, е да се усили бюджета на Столична община или да се провиснал пари от държавния бюджет. „ Държавата би трябвало да се включи с помощ - дали ще е с финансови средства, или законодателни промени. Задължително е да се работи освен на равнище Столична община, само че и на държавно равнище ", добави тя.

„ Южният парк да остане подобен, какъвто е ", безапелационна е Теодора Овчарова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР