Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да

...
Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да
Коментари Харесай

Хиновски: Газпром си търси нов доставчик в България

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата би трябвало да падне допустимо най-скоро, разгласи в предаването " Говори в този момент ", енергийният специалист Иван Хиновски.

" Мораториумът беше изцяло непотребен, тъй като резултатът от него даже и да се забави, ще бъде отрицателен. Ако се приложи последното решение на КЕВР и понижение на Данък добавена стойност, топлинната сила ще се увеличи с 11%, а тока ще нарастне с 1,5% ", сподели Иван Хиновски.

Енергийният специалист разяснява и обстановката в държавното газово сдружение " Булгаргаз ".През последната седмица на инспекция в компанията влезе ДАНС поради цените на горивото.

Според информация на Иван Хиновски, съветският газов снабдител " Газпром " води сега договаряния с друго сдружение у нас, което да продава синьо гориво вместо " Булгаргаз ".

" За мен е притеснително, че " Булгаргаз " се готви да предлага главните си количества на газовата борса, посредством свое комерсиално сдружение. Тогава компанията няма да носи дълготрайните контракти с " Газпром ". Ще стане държавен търговец ", изясни Хиновски.

Според Хиновски това ще стане ясно в случай че " Булгаргаз " не успее да подписа нов дълготраен контракт с " Газпром ". Експертът разяснява и проблема с топлофикацията в София и нейното тежко финансово положение.

" Трябва да бъде ясно на всички, че Топлофикация София е стратегическо сдружение обвързвано със сигурността на София. Спирането му би било апокалипсис в Столицата, няма задоволително мощности, които да компенсират загубата на топлинната сила. Електрическите мрежи няма да устоят ", сподели Хиновски.

По думите му, общинското сдружение " Топлофикация София " има потребност от съществени промени, тъй че да работи по-ефективно. Включително и да се мисли за промяна на горивото.

В края на предходната седмица енергийният специалист Иван Хиновски взе участие от името на Има Такъв Народ в експертен съдружен съвет за смяна на състава на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Енергийните експерти обсъждаха дали да бъде заменен единствено ръководителят на ведомството Иван Иванов или цялата комисия. Както и какви ще са спомагателните критерии за избор на нови членове.

Мандатът на досегашният ръководител на КЕВР Иван Иванов изтече преди повече от година и половина. Оттогава бяха извършени два състезанието като и двата се провалиха заради неналичието на претенденти.

Експертите чакат двуцифрена междинна инфлация поради повишаването на горивата в международен мащаб.

Хиновски разяснява и опцията за прекъсване на съветския газ към Европа.

По думите му, това е малко евентуално, тъй като Русия сега понижава със своите доставки общите цени в Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР