Moody`s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна

...
Moody`s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна
Коментари Харесай

Как Борисов и Ананиев четат доклада на Moody's

Moody`s увеличи дълготрайния рейтинг на България в задгранична и локална валута на Baa1 със постоянна вероятност. Една от главните аргументи за покачвания рейтинг е напредъкът на България по присъединението към Еврозоната и сполучливо извършените промени. Това написа министър председателят Бойко Борисо на страницата си във фейсбук.

Министерството на финансите заяви по-рано за на рейтинговата организация.

Международните специалисти регистрират възстановяване на дълговия профил на България, благонадежден валутен ръб и добра бюджетна политика, отбелязва Борисов. Стабилната вероятност на Moody`s разчита, че и идващото държавно управление ще резервира благоразумната фискална политика с уравновесен бюджет на държавното ръководство, показва министър председателят.

За последните два месеца това е втората авторитетна интернационална организация, която дава положителна оценка на България. И то в миг, в който стопанските системи на всички страни в света страдат поради пандемията. Поредното интернационално самопризнание за нашата фискална политика ни задължава да довършим работата си до дъно и да не позволяваме отклонение от курса, споделя в умозаключение министър-председателят.

На 21 август т.г. интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута " BBB " със постоянна вероятност.



По-късно Бойко Борисов разяснява дружно с финансовия министър Кирил Ананиев посред обиколка из Родопите, част от която по нов път, оценката, дадена на България от Moody`s (ставаме очевидци на събитието още веднъж през фейсбук).

Двамата категорично означават посоченото в отчета, че страната ни разполага със обилни фискални запаси, които се чака да се запазят към 10% от Брутният вътрешен продукт. Стабилната вероятност отразява упованието на организацията, че индикаторите за фискалната мощност (тук министър председателят се обръща към Ананиев за удостоверение - " по този начин ли написа - мощност, и получава удостоверение от финансовия министър под доволния взор и на зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков) ще останат устойчиви на неподходящия сюжет над междинното за останалите страни в тази кредитна категория. Ананиев отбелязва, че ние в този момент слизаме (има поради евентуално спада на БВП), само че оставаме над междинното ниво.

България отново е по-добра, прочувствено реагира министър председателят, откакто изчете тази част от отчета. И продължи: Какво да угодиме не знам на тези хора, нашите съперници. какво да се направи.



Ами в случай че това го пишеше за Румъния, а за България пишеше, че не е призната в Банковия съюз, в чакалнята на еврозоната, не е измежду европейските бели страни, разяснява Борисов и получава отговор от Ананиев: Ама е.

Премиерът дочете отчета с а констатацията на рейтинговата организация, че най-късно през март 2021 година бъдещото държавно управление ще продължи, поддържаната повече от 20 година (тук министър председателят спря четенето и благодари на всички партии, които са я поддържали) уравновесена фискална политика и уравновесен бюджет. Противното би било причина за следващо понижаване на кредитния рейтинг.

Ако това е правилно, Ананиев, аз нямам коментар, съобщи Борисов. На собствен ред финансовият министър сподели, че подарява това копие от отчета на премиера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР